Börje Salmings ALS-stiftelse har hackats: ”Fruktansvärt”

Börje Salming och Pia Salming

FOTO: TT
Börje Salmings öde då han 71 år gammal somnade in i sviterna av sjukdomen ALS har berört hela Sverige.
Innan din död startade han en egen ALS-stiftelse och nu har stiftelsen blivit hackad två månader efter Börjes död.
– Det är fruktansvärt, säger Rikard Josefson, styrelseordföranden i stiftelsen till Expressen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”
0:36

Efter reklamen: Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”

(0:36)

Slå på ljud

Det var i augusti i fjol som hockeylegenden Börje Salming berättade att han hade drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS. Sjukdomen blev snabbt allt värre och i oktober meddelande familjen att Börje inte längre kunde prata eller svälja när han äter.

Salming hann innan sin död hyllas stort både av sin NHL-klubbToronto Maple Leaves på plats i Kanada och på Tidernas hockeygala som sändes i SVT i mitten av november.

Börje Salming tillsammans med sin fru Pia Salming och dottern Bianca Salming i bakgrunden på Tidernas hockeygala i november.

Janerik Henriksson/TT

Men bara en vecka senare meddelade familjen att Börje hade somnat in i sviterna av sin ALS. Han blev 71 år gammal.

Startade ALS-stiftelse innan sin död

Börje Salming valde innan sin död att starta ”Börje Salmings ALS-stiftelse” för att samla in pengar till ALS-forskningen och öka förståelsen för sjukdomen. Stiftelsen har ett Instagramkonto som följs av över 40 000 följare. Men nu har kontot blivit hackat, bekräftar ALS-stiftelses ordföranden Rikard Josefson.

– Någon har kapat eller hackat det. Vi kommer inte åt det. Vi har kontaktat Meta (bolaget som äger Instagram och Facebook redds anm) för att få hjälp och hittills har progressen inte varit särskilt bra i den frågan, säger han till Expressen.

Pia Salming håller i en näsduk vid invigningsceremonin av Börje Salmings egna gata i Kiruna.

Börje Salmings fru Pia Salming vid en ceremoni på ishotellet i Jukkasjärvi då Börje Salming hedrades med en egen gata i hemstaden Kiruna. Gatan där Börjes barndomshem ligger har nu bytt namn till Börje Salmings gata.

Sven Lindwall/Expressen/TT

Ordföranden om kapningen: ”Jag kan inte förstå...”

Kontot som tidigare hette @borje_salming_stiftelse har nu bytt namn och kontot har även bytt profilbild. När man försöker klicka in på kontot från tidigare taggar på Instagram står det att användaren inte kan hittas.

De som sköter stiftelsens konton i sociala medier jobbar nu på att få tillbaka kontot.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Det är väldigt, väldigt tråkigt. Jag kan inte förstå vilken person eller organisation som vill göra något sådant här mot en välgörenhetsstiftelse, säger Rikard Josefson till tidningen.

FOTO: TT/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN