psykisk ohälsa

Tennisstjärnan talar ut om mörka tiden: ”Fattar inte hur hon stod ut”

Robin Söderling har varit Davis Cup-kapten i flera år.

FOTO: Johan Nilsson/TT
Robin Söderling var rankad världsfyra och slogs mot tenniseliten.
Inom sig kämpade han mot panikångestattacker, utmattningssyndrom och självmordstankar.
Jag fattar än i dag inte hur Jenni stod ut med mig. Ett egomonster som satte sin sport främst och sedan sig själv”, skriver han i sin nya bok.
Zlatans omtalade video med Silvio Berlusconi
0:25

Efter reklamen: Zlatans omtalade video med Silvio Berlusconi

(0:25)

Slå på ljud

”Jag kan inte spela i dag, Jag kan inte andas. Hjälp mig. Jag kommer att dö om jag spelar. Jag får inte luft. Du måste hjälpa mig”.

I tennisstjärnan Robin Söderlings nya bok Sluten – skriven ihop med Johar Bendjelloul och Henrik Johnsson – berättar 38-åringen om tenniskarriärens uppgång och fall. Tibro-sonen pressade sig så hårt att han bara några år efter det stora genombrottet fick lägga av på grund av utmattningssyndrom och psykisk ohälsa. Utåt sett avslutade han karriären på grund av körtelfeber.

Det var i maj 2009 som Söderling blev ett namn på allas läppar – han besegrade legendaren Rafael Nadal på Roland Garros i Paris och avancerade sedermera till fjärde plats på världsrankingen. Under åren som kom lyckades han nå flera Grand Slam-slutspel – och karriären kröntes med en seger i Swedish Open i Båstad.

Hade panikattacker i flera dagar

Segern gav honom däremot ingen glädje eller ro. I bilen på väg hem från Båstad greps han av en panikattack och fick lämna över ratten. Panikattacken fortsatte i flera dagar. Han ställde in resor och tävlingar. Efter ett besök hos svärföräldrarna på Västkusten fick han lägga in sig på psykakuten i Göteborg.

Allt är fel, det är som att ha en torktumlare inne i kroppen. Eller som en gammaldags vattenkokare, när vattnet fräser och ventilen tjur, eller om man häller vatten i en ballong, så att ballongen tänjs tills den är nära att sprängas inifrån. Så känns det”, skriver Söderling i boken som släpps den 13 oktober.

Fick gömma knivarna

Efter flera comebackförsök skickade Robin Söderling ut ett pressmeddelande på juldagen 2015. Karriären var helt över. Åren däremellan hade präglats av panikångestattacker och tankar på att begå självmord. Under en resa till Thailand tvingades dåvarande fästmön Jenni Moström (numera Söderling) gömma knivarna i bungalowen de hyrt.

Jenni Söderling (f.d. Moström) och Robin Söderling.

Jenni Söderling (f.d. Moström) tillsammans med maken Robin Söderling.

FOTO: Christine Olsson/TT

Jag fattar än i dag inte hur Jenni stod ut med mig. Ett egomonster som satte sin sport främst och sedan sig själv. Även om jag var sjuk så skäms jag över min fullständiga självupptagenhet. Om den här berättelsen har en hjälte så är det Jenni”, skriver Söderling i bokens epilog.

Paret gifte sig 2016. Fyra år senare sommarpratade Robin Söderling i P1 och berättade då om sin psykiska ohälsa.

Efter sin egen spelarkarriär har han arbetat som turneringsdirektör för Stockholm Open och Davis Cup-kapten för Sverige. Han tog däremot en paus från det sistnämnda uppdraget i somras efter ”återkommande symptom av utmattningssyndrom”.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

FOTO: Johan Nilsson/TT, Christine Olsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN