Sverige tia i lag-EM – "oerhört stolt"

25 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Sveriges Andreas Almgren (längst fram) slutade tvåa på 5|000 meter. Arkivbild.
Sverige tävlade i den högsta divisionen i lag-EM i friidrott, tillika Europeiska spelen, i polska Chorzow. Då blev det en tiondeplats.
– Jag är oerhört glad och stolt över det truppen genomfört, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sverige ställdes mot Europas 15 främsta friidrottsländer. Efter de två första dagarnas tävlingar låg Sverige på plats 10. För att undvika nedflyttning krävs en placering bland de 13 främsta efter söndagens tävlingar.

Någon nedflyttning var dock aldrig nära för Sverige. Under lag-EM:s sista dag gick man en jämn kamp mot Finland om att sluta tia i sammandraget.

– Att det skulle bli en finnkamp så här tidigt på året, det är mäktigt, säger Kajsa Bergqvist till SVT.

En kamp som Sverige gick segrande ur efter dramatik i den sista grenen – 400 meter mixedstafett.

Finland och Sverige krockade och Finland slutade därefter sist i loppet. Vilket innebar att Sverige tog sig förbi, upp till tionde plats i sammandraget.

– Jag är oerhört glad och stolt över det truppen genomfört. I kalkylen var vi trettonde, på första lagsamlingen sade vi :"Det är inte där vi ska nöja oss, vi ska gå för topp-10". Det känns väldigt bra just nu, säger Bergqvist.

Annons

Italien vann lag-EM före hemmanationen Polen. Tyskland slutade trea. Belgien, Turkiet och Norge degraderas från högsta divisionen.

Söndagens höjdpunkt ur svensk synvinkel var att Andreas Almgren slutade tvåa på 5 000 meter.

Svensken var länge med i loppet och ledde med 400 meter kvar. Men till slut blev spanjoren Thierry Ndikumwenayo för svår och tog hem segern på tiden 3.25,48. Almgren sprang i mål 22 hundradelar senare – tiden var också nytt säsongsbästa för svensken.

Annons