Sundling kan tvingas stryka guldchans

Sundling kan tvingas stryka guldchans

VM-programmet gör att Jonna Sundling kanske inte kan åka skiathlon, trots att hon vill det. Samtidigt kan inte Sverige ställa upp med bästa laget. Arkivbild

Ulf Palm/TT
Jonna Sundling målade upp ett drömscenario inför säsongen. Men sprintvärldsmästarens förhoppning, att kunna ställa upp i alla VM-lopp, blir svår att få ihop.

– Jag hade verkligen älskat att köra skiathlon. Men eftersom sprinten är prio ett kanske inte det blir aktuellt, säger Jonna Sundling, som inte uppskattar det täta tävlingsprogrammet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

VM-starten i slovenska Planica blir en utmaning för det svenska längdlandslaget.

På torsdag inleds mästerskapet med den individuella sprinten. Två dagar senare går damernas skiathlon. På söndagen avgörs sprintstafetterna.

Jonna Sundling, regerande OS- och VM-guldmedaljör i sprint, är det stora svenskhoppet i torsdagens tävling. Hon hade gärna också ställt upp i skiathlonen – liksom samtliga VM-lopp.

– Det är ju i ett drömscenario, alltså verkligen ett drömscenario. Det skulle krävas väldigt mycket av mig både mentalt och av min kropp. Men om jag är i form så tror jag absolut att det skulle kunna vara ett alternativ, sade Sundling till TT inför säsongen.

Men inklämt mellan sprint och sprintstafett kan skiathlonloppet få stryka på foten. Trots att Sundling troligen hade fått en plats i laget bredvid bland andra Frida Karlsson och Ebba Andersson.

Signalerar besvikelse

– Jag hade verkligen älskat att köra skiathlon. Det var väldigt länge sedan. Jag har alltid gillat skiathlon. Men eftersom sprinten är prio ett blir kanske inte skiathlon aktuellt. Det ligger lite tajt. Sedan kommer det fler tävlingar, säger Jonna Sundling, som signalerar besvikelse när hon kommenterar VM-programmet:

– Det hade varit bra med mer space mellan tävlingarna så att fler hade kunnat köra allt. Men nu är det inte jag som styr programmet och det går inte att ändra.

Emma Ribom är en annan åkare som är aktuell för båda distanserna. Hon kan tvingas avstå lördagstävlingen om hon blir uttagen till sprintstafetten. Samtidigt utmanas både Sundling av Ribom av Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Johanna Hagström om platserna i laget till sprintstafetten.

Damtränaren: "Tuffare"

Damtränaren, Stefan Thomson, om VM-programmet:

– Utvecklingen går vidare. I framtiden blir det inte lättare för en och samma åkare att vinna sprint och distans på ett mästerskap. Det blir tuffare ju mer utvecklingen går framåt. Nu får vi avvakta torsdagens individuella sprint med att ta nästa steg med den här uttagningen.

TT: Om Jonna Sundling och Emma Ribom inte platsar i sprintstafetten efter insatserna i individuella loppet. Vad händer då med uttagningen till skiathlonloppet?

– Då öppnar sig en möjlighet att åka skiathlon för den som inte kommer att åka sprintstafetten.

FRÅN FÖRSTASIDAN