armand duplantis

Skrällen: Armand ”Mondo” Duplantis snuvas på priset

Armand Mondo Duplantis och Desiré Inglander på Idrottsgalan i SVT

FOTO: SVT
Armand ”Mondo” Duplantis tippades som storfavorit till att vinna Jerringspriset på Idrottsgalan med åkte ut redan i näst sista gallringen.
Han snuvas även på utmärkelsen årets manliga idrottare och årets prestation till förmån för skridskoåkaren Nils van der Poel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Biancas fräcka sexfråga till Armand Duplantis
0:27

Efter reklamen: Biancas fräcka sexfråga till Armand Duplantis

(0:27)

Slå på ljud

Armand ”Mondo” Duplantis, 23 slog hela tre världsrekord 2022 och kammade hem guldmedalj i både inomhus-VM och EM. Han var därför storfavorit till att vinna det tyngsta priset på årets idrottsgala i SVT, Jerringpriset. Enligt oddsen inför galan såg det bra ut för Duplantis.

Men redan när SVT avslöjade vilka tre som fortfarande har chans att vinna åkte han ut. Kvar var då skridskoåkaren Nils van der Poel, ryttaren Henrick von Eckerman och racerföraren Marcus Ericsson som alla har gjort ett bra idrottsår 2022.

Nils van der Poel vann dubbla OS-guld och nytt världsrekord på båda distanserna 5 000 meter och 10 000 meter skridskor, Henrik von Eckerman kammade hem två VM-guld och Marcus Ericsson vann den prestigefulla tävlingen Indy 500 i USA.

Tittarnas ilska: ”Avgå hela svenska folket”

Att Duplantis åkte ur kampen om att vinna Jerringpriset så tidigt under kvällen skapade ilska på Twitter. ”Mondo inte topp tre i Jerringpriset är inget annat än pinsamt tycker jag”, skriver en arg tittare och ”Duplantis inte topp tre? Avgå hela svenska folket”, skriver en annan. ”Duplantis utslagen. Inte ens med till topp-tre. Dödstyst i Globen”, skriver en tredje tittare.

Inte heller utmärkelsen årets manliga idrottare eller årets prestation kammade Duplantis hem utan de vanns välförtjänt av Nils van der Poel som tog storslam på Idrottsgalan. Nils van der Poel kammade även hem det prestigefyllda Jerringpriset.

Nils van der Poel med Jerringspriset i händerna.

Nils van der Poel vann både Jerringpriset, årets manliga idrottare, årets prestation och årets braddguld på Idrottsgalan 2023.

Claudio Bresciani/TT

Flickvännen Desiré Inglanders stöd

Duplantis flickvän Desiré Inglander som var med pojkvännen på galan säger till Hänt Nyheter att hon försöker vara där för honom och stötta honom så som han är där för henne.

– Alltså jag tror bara att det viktigaste är att komma ihåg att vi bara är vanliga människor när man kommer hem. Vi bara tar hand om varandra som vilket annat par som helst.

– Men jag gör väl allt jag kan för att vara vid hans sida, som han gör för mig, säger Desiree till Hänt Nyheter på röda mattan inför galan.

Alla vinnare på idrottsgalan 2023

Radiosportens Jerringpris: Nils van der Poel

Årets Kvinnliga Idrottare: Sarah Sjöström

Årets Manlige Idrottare: Nils van der Poel

Årets Prestation: Nils van der Poel

Årets Nykomling: Linn Grant

Årets Lag: Falck & Karlsson

Årets Ledare: Johan Röjler

Årets hederspris: Magdalena Forsberg

Svenska Dagbladets Bragdguld: Nils van der Poel

Sportspegelpriset: David Åhman, Jonathan Helvig, Rasmus Johnsson och Anders Kristiansson

Fair Play-priset: Hjälteföreningen

Domarpriset: Glenn Boström

Årets Peppare: Fuzed

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN