BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

SVT köper tillbaka OS-rättigheterna: ”En stor glädje”

16 jan, 2023 
Daniel Sörensen
SVT har köpt rättigheterna för fyra OS, från och med 2026.
SVT har inte sänt något OS sedan London 2012.
Nu har kanalen köpt tillbaka rättigheterna.
– Vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger kanalens vd Hanna Stjärne.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sätter bollen och vinner 200 000 – fansen i extasBrand logo
Sätter bollen och vinner 200 000 – fansen i extas

Under måndagsförmiddagen bekräftade SVT att de kommer att sända OS igen – med start 2026. Avtalet gäller fyra mästerskap; Milano-Cortina (2026), Los Angeles (2028), Ej fastställt (2030) och Brisbane (2032).

SVT sände sitt första OS 1960 (Rom) och det sista mästerskapet som sändes i kanalen var London-OS 2012. Sedan dess har Nent och Discovery sänt det stora idrottsevenemanget. Discovery kommer att sända OS i Paris 2024.

– Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv och online. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i ett pressmeddelande.

EBU och IOK har säkrat rättigheterna

Anledningen till att SVT kunnat värva rättigheterna är att EBU, European Broadcasting Union, har lyckats säkra fri-tv-rättigheterna tillsammans med IOK, Internationella olympiska kommittén. Därmed är det åter möjligt för public service-bolagen i Europa att få tillbaka OS.

SVT:s mediedirektör Jan Helin och SVT:s vd Hanna Stjärne under kanalens 60-årsjubileum 2016.
SVT:s mediedirektör Jan Helin och SVT:s vd Hanna Stjärne under kanalens 60-årsjubileum 2016.

– Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de olympiska spelen i London 1948, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.

Annons

Yvette Hermundstad: ”Wow, vad kul”

En av SVT Vinterstudions programledare, Yvette Hermundstad, är givetvis lycklig över beskedet.

Yvette Hermundstad är en av programledarna i SVT:s Vinterstudion.
Yvette Hermundstad är en av programledarna i SVT:s Vinterstudion.

– Min reaktion är bara wow, vad kul. Det känns otroligt roligt. Senast vi sände var OS i London 2012 och då var jag med och det är ju ett tag sedan, säger hon till Expressen och fortsätter:

– OS är den största idrottsliga lek på allvar som det går att delta i, det är dit alla idrottare strävar och som förmodligen varje tv-kanal vill sända. Och att vi nu kan erbjuda OS till tittarna igen känns fantastiskt kul.

FOTO: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT, Erik Simander/TT, Ulf Palm/TT, Karin Törnblom/TT

Annons