svt

SVT köper tillbaka OS-rättigheterna: ”En stor glädje”

SVT har köpt rättigheterna för fyra OS, från och med 2026.

FOTO: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT, Erik Simander/TT
SVT har inte sänt något OS sedan London 2012.
Nu har kanalen köpt tillbaka rättigheterna.
– Vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger kanalens vd Hanna Stjärne.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sätter bollen och vinner 200 000 – fansen i extas
0:30

Efter reklamen: Sätter bollen och vinner 200 000 – fansen i extas

(0:30)

Slå på ljud

Under måndagsförmiddagen bekräftade SVT att de kommer att sända OS igen – med start 2026. Avtalet gäller fyra mästerskap; Milano-Cortina (2026), Los Angeles (2028), Ej fastställt (2030) och Brisbane (2032).

SVT sände sitt första OS 1960 (Rom) och det sista mästerskapet som sändes i kanalen var London-OS 2012. Sedan dess har Nent och Discovery sänt det stora idrottsevenemanget. Discovery kommer att sända OS i Paris 2024.

– Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv och online. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i ett pressmeddelande.

EBU och IOK har säkrat rättigheterna

Anledningen till att SVT kunnat värva rättigheterna är att EBU, European Broadcasting Union, har lyckats säkra fri-tv-rättigheterna tillsammans med IOK, Internationella olympiska kommittén. Därmed är det åter möjligt för public service-bolagen i Europa att få tillbaka OS.

SVT:s mediedirektör Jan Helin och SVT:s vd Hanna Stjärne under kanalens 60-årsjubileum 2016.

SVT:s mediedirektör Jan Helin och SVT:s vd Hanna Stjärne under kanalens 60-årsjubileum 2016.

FOTO: Karin Törnblom/TT

– Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de olympiska spelen i London 1948, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.

Yvette Hermundstad: ”Wow, vad kul”

En av SVT Vinterstudions programledare, Yvette Hermundstad, är givetvis lycklig över beskedet.

Yvette Hermundstad är en av programledarna i SVT:s Vinterstudion.

Yvette Hermundstad är en av programledarna i SVT:s Vinterstudion.

FOTO: Ulf Palm/TT

– Min reaktion är bara wow, vad kul. Det känns otroligt roligt. Senast vi sände var OS i London 2012 och då var jag med och det är ju ett tag sedan, säger hon till Expressen och fortsätter:

– OS är den största idrottsliga lek på allvar som det går att delta i, det är dit alla idrottare strävar och som förmodligen varje tv-kanal vill sända. Och att vi nu kan erbjuda OS till tittarna igen känns fantastiskt kul.

FOTO: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT, Erik Simander/TT, Ulf Palm/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN