Reinfeldt: Konstigt om Sverige är avvikande

Reinfeldt: Konstigt om Sverige är avvikande

Fredrik Reinfeldt under fredagens final i Svenska cupen i Hällevik.

Johan Nilsson/TT
Fredrik Reinfeldt tror att det blir svårt för Sverige att stå emot VAR-trycket inom fotbollen.
– Jag tror att det till slut kommer att bli väldigt konstigt om Sverige skulle vara helt avvikande. VAR finns ju i princip i varje större europeisk fotbollsnation, säger han till Dagens Industri.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I november väntas svensk fotboll fotboll fatta beslut om att eventuellt införa videogranskningssystemet VAR. I dag används tekniken i 30 av de 31 högst rankade europeiska ligorna på herrsidan – allsvenskan är undantaget.

– Inom fotbollen möter vi det redan i europeiska sammanhang med våra landslag och många av våra landslagsspelare spelar i internationella toppligor där de har VAR. Men vi har en process för att hantera detta och den tänker jag respektera. Fotbollens representantskap möts i november och då ska frågan behandlas.

VAR delar beslutsfattare, fotbollsspelare och supportrar – som tydligt sagt nej till införandet. Ena sidan anser att upplevelsen och känslorna kan försvinna om VAR införs. Medan den andra sidan menar att om Sverige ska kunna konkurrera internationellt så är VAR ett måste.

– Något som kanske kan vara ett svar på den kritik som finns är att VAR rimligen kommer att bli bättre, alltså effektivare. Jag känner till vad invändningen från publiken är, att man tycker att videogranskningen tar för lång tid, att man inte får jubla när det blir mål för då ska man vänta på en konferens för att se om det verkligen blir godkänt, säger den tidigare statsministern.

FRÅN FÖRSTASIDAN