Peter Forsberg tackade nej till succé-OS i Turin – därför ändrade han sig

Peter Forsberg och Mats Sundin i Sverigetröjor och guldhjälmar efter OS-guldet och till vänster syns Peter Forsberg från SVT:s dokumentär.

FOTO: MARK EARTHY/ SVT
Peter Forsberg var nära att missa Sveriges succé-OS i Turin 2006.
Anledningen: Han tackade nej – men ångrade sig sedan berättar han i dokumentärserien ”Hockeyns Historia” i SVT.
Nicole Nordin om överenskommelsen i relationen med Peter Forsberg
0:48

Efter reklamen: Nicole Nordin om överenskommelsen i relationen med Peter Forsberg

(0:48)

Slå på ljud

OS 2006 i Turin var den sista chansen för den så kallade ”Gyllene generationen” i svensk ishockey – Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström – att vinna något stort tillsammans. Detta efter två misslyckade vinter-OS.

Men det var nära att Peter Forsberg, 49, som blev en av finalens stora hjältar missade alltihop. I den fjärde delen av dokumentärserien ”Hockeyns Historia” i SVT berättar han att han först ringde och tackade nej till OS i Turin eftersom han var skadad.

”Skit i vad de tycker”

Men efter ett samtal med sin agent ångrade sig då 33-årige Forsberg.

– Han tyckte att jag gjorde helt fel. Han sa: ”Vill du åka, så skit i vad de tycker. Då ringde jag upp igen och sa att vi kör, jag kommer, men jag kan inte spela på en gång, berättar Peter Forsberg i dokumentären.

I Tre kronors tredje match i OS klev han in och spelade sedan hela vägen till finalen. Och tur var väl det för det var just han Mats Sundin och Nicklas Lidström som låg bakom Sveriges tredje och avgörande mål mot Finland i finalrysaren.

Peter Forsberg om beslutet: ”Viktigt för mig”


Sverige kammade då hem det andra svenska hockeyguldet och Peter Forsberg är i dag glad över sitt beslut även om det innebar hela tio operationer av sin ena fot efteråt.

– Det var viktigt för mig. Jag har sagt det efteråt, jag hade det struligt med foten, jag opererades tio gånger de sista sju åren men samtidigt fick jag ju vara med och vinna det där andra OS-guldet. Så det var ju nästan det som vägde upp alla operationer, säger Peter Forsberg i dokumentären.

FOTO: MARK EARTHY/ SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN