extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra
TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Oväntade detaljen om Charlotte Kalla förbryllar: ”Vet inte”

24 jan, 2023 
https://image.hant.se/image-8773938?imageId=8773938&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Daniel Sörensen
Charlotte Kallas oväntade detalj på skidförbundets hemsida – hon förstår inte själv
Charlotte Kalla avslutade sin längdkarriär efter förra säsongen.
Men på internationella skidförbundet råder det lite mer ovisshet om 35-åringens status.
– Jag vet inte varför det står..., säger hon till Expressen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Charlotte Kalla: ”Trivs som skidpensionär”Brand logo
Charlotte Kalla: ”Trivs som skidpensionär”

Efter 16 år som elitåkare tyckte Tärendö-bördiga Charlotte Kalla, 35, att det fick vara nog. Med sina nio OS-medaljer (varav tre guld) är hon Sveriges främsta kvinnliga olympier genom tiderna. Hon slutade våren 2022, efter förra säsongen.

Kalla verkar trivas med sitt beslut. Nu finns det plötsligt tid till så mycket annat. I början av december avslöjade hon i TV4:s Nyhetsmorgon att hon ska vara med i den nya säsongen av Let's dance som har premiär i vår. Sedan i höstas studerar hon även beteendevetenskap på Mittuniversitetet i Sundsvall, för att satsa på sin civila karriär i framtiden.

– När jag var aktiv hände det att jag tvingades avstå både dop och solsemestrar. Alla fick anpassa sig efter mig. Det är skönt att slippa tänka på om det jag gör är bra eller dåligt för skidåkningen, säger hon i en ny intervju med Allas och fortsätter:

– Att gå ut och träna när regnet öser ner. Nu väljer jag när och var jag tränar. I dag tränar jag 4-5 gånger i veckan, men bara en timme per gång.

Annons

Delade ut pris på Idrottsgalan 2023

Det nya livet har även öppnat för flera sociala sammanhang. Förra måndagen var Charlotte Kalla exempelvis på Idrottsgalan för första gången på flera år – hon fick dessutom dela ut priset Årets manliga idrottare och ta emot folkets jubel när bilder från hennes karriär visades på storbildsskärmarna.

Charlotte Kalla fick äran att sitta bredvid Nils van der Poel på Idrottsgalan. Skridskoåkaren var galans kung med hela fyra(!) priser.
Charlotte Kalla fick äran att sitta bredvid Nils van der Poel på Idrottsgalan. Skridskoåkaren var galans kung med hela fyra(!) priser.

När Expressen träffade henne på galan sa hon att det är extra skönt att hon slipper tänka på att ständigt maximera sitt immunförsvar och undvika alla tillställningar där det finns många människor och potentiella smittohärdar.

– Det är så himla skönt att kunna slappna av, må bra och inte vara nervös för att man har dåligt immunförsvar av all träning. Utan bara kunna njuta av ett civilt liv och att kunna vara på en sån här gala och hylla alla prestationer som varit under året, säger hon till tidningen.

Annons

Överraskande detaljen – som inte ens Kalla förstår

Trots att hon lagt av står Kalla – precis som den ständiga rivalen Therese Johaug, 34, som också avslutade karriären efter förra säsongen – som aktiv åkare på Fis (Internationella skidförbundet) hemsida. Däremot finns även detaljen att svenskan är ”otillåten att tävla”.

Enligt Fis hemsida är Charlotte Kalla aktiv, men inte tillåten att tävla. Enligt hemsidan är hennes smeknamn också Lotta, vilket inte känns så vedertaget i Sverige.
Enligt Fis hemsida är Charlotte Kalla aktiv, men inte tillåten att tävla. Enligt hemsidan är hennes smeknamn också Lotta, vilket inte känns så vedertaget i Sverige.

Att hon är listad som en åkare som inte får tävla kan hon förstå, däremot inte varför hon står som aktiv.

– Jag vet inte varför det står att jag är aktiv, säger hon till Expressen och fortsätter:

Kalla och Johaug på en båt på väg till rullskidsloppet Lysebotn Opp i Norge.
Kalla och Johaug på en båt på väg till rullskidloppet Lysebotn Opp i Norge.

– Jag har ansökt om att inte behöva rapportera till dopingjägarna. Det var det första jag gjorde efter tremilen i Piteå som var mitt sista lopp. Direkt morgonen efter skickade jag in mejlet där jag bad om att få sluta med vistelserapportering.

Hon säger också att hon, till skillnad från Johaug som ändå öppnat för att kanske tävla i VM i Trondheim 2025, inte har funderat på en comeback.

– Nej, det är inte aktuellt, säger hon.

FOTO: Pontus Orre/Aftonbladet/TT, Jonas Lindkvist/DN/TT, Carina Johansen/NTB/TT, Karin Törnblom/TT

Annons