Öbergs tårar efter VM-guldet: "Lever drömmen"

Öbergs tårar efter VM-guldet: "Lever drömmen"

VM-guld till Hanna Öberg.

Anders Wiklund/TT
Hanna Öberg tog VM-guld i masstarten i tyska Oberhof efter ett starkt sista stående skytte där hon satte alla skotten.

Det är Öbergs andra VM-guld i det här mästerskapet.

– Jag lever drömmen just nu. Det är så sjukt, säger hon med tårar i ögonen i SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har varit ett historiskt framgångsrikt skidskyttemästerskap för Sverige. Inför damernas masstart hade man tagit totalt tio medaljer.

När alla tävlingar nu är avslutade är den siffran uppe i elva.

För Hanna Öberg tog VM-guld i masstarten över 12,5 kilometer efter ett strålande sista stående skytte där hon satte alla skotten och gick ut i ledning. Samtidigt var Öberg snabb i spåret och hade kontroll över loppet. Det är Öbergs andra individuella guld i Oberhof. Hon hade tidigare vunnit distansloppet över 15 kilometer.

Tvåa i medaljligan

Tidigare på söndagen säkrade Sebastian Samuelsson VM-guld i herrarnas masstart över 15 kilometer. Och inte nog med det, VM-silvret gick till Martin Ponsiluoma. Sverige slutar därmed tvåa i medaljligan på elva medaljer varav tre guld. Norge slutade på 13 medaljer varav 5 guld.

– Att vi tar tre av sex medaljer varav två guld (i masstarten). Det är helt otroligt, säger landslagstränaren Johannes Lukas i SVT.

VM-silvret på damsidan gick till norskan Ingrid Landmark Tandrevold, 4,8 sekunder bakom Öberg. Bronset gick till fransyskan Julia Simon som var 20 sekunder bakom den svenska guldmedaljören.

Persson fick slita

Linn Persson, som åker hem med tre medaljer, ett silver och två brons, slutade på en åttonde plats.

– Jag är så klart jätteglad. Det är mer än vad jag hade kunnat hoppas på. Ett fantastiskt mästerskap för min del. Jag fick verkligen slita ut mig i dag så nu behöver jag ett par vilodagar, säger Persson i SVT.

Mona Brorsson, som ersatte krassliga Elvira Öberg, kom på en 21:a-plats. Anna Magnusson sköt bort sig direkt och slutade på en 26:e-plats.

FRÅN FÖRSTASIDAN