Miljardärens storsatsning: NHL för damer

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
PHF-laget Boston Pride firar en titel. Snart upphör ligan att existera. Arkivbild.
I januari ska det kvinnliga svaret på NHL lanseras.
Det är miljardären Mark Walters plan då rivaliserande organisationer nu slås ihop till en gemensam superliga.
"Den här ligan kommer ha resurserna och stödet som krävs", säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hittills har kvinnor spelat proffshockey på två håll i Nordamerika. Dels finns den ideella organisationen Professional Women’s Hockey Players’ Association (PWHPA) där de flesta duktiga amerikanska och kanadensiska spelare håller till.

Därtill finns även ligan Premier Hockey Federation (PHF) som mestadels består av spelare från Europa och Asien.

Nu har basebollaget LA Dodgers delägare Mark Walter, som även har andelar i Premier League-laget Chelsea och NBA-klubben LA Lakers, köpt PHF och planerar att föra samman organisationerna.

"Den här nya ligan kommer att ha stödet och resurserna som krävs för att bli den bästa inom damhockeyn", säger Walter i ett uttalande.

Lanseringen ska ske redan i januari med målet att samla alla de bästa damhockeyspelarna i en och samma liga – precis som i herrarnas NHL.

Spelarnas kontrakt rivs

PHF, där sju lag i dag spelar, kommer att upphöra att existera. Ligan har varit i konflikt med rivaliserande PWHPA – som i 14 månader arbetat med Mark Walter för att lansera en ny liga.

Annons

– Vi firar inte att en liga försvinner. Vi är bara spända på framtiden med en liga som kvinnlig hockey inte sett tidigare. Det har lagts ner så mycket tid och arbete på det här projektet så vi är glada över att se det bli verklighet, säger kanadensiska landslagsstjärnan Sarah Nurse.

Det nya ligaavtalet sägs löpa till 2031 med en minimilön på nära 380 000 kronor för spelarna. Trupperna ska bestå av 23 spelare.

Enligt AP kommer kontrakten för spelarna i PHF att brytas. Vissa spelare riskerar därmed att bli av med signerade kontrakt värda över 1,6 miljoner kronor. De ska därefter erbjudas kompensation på halva kontraktsvärdet.

Sex lag, tre från USA och lika många från Kanada, ska delta i den nya superligan. Däremot är det inte klart var de ska spela, hur ekonomin ska skötas och om det ska säljas några tv-rättigheter.

Utöver Walter kommer tennislegendaren Billie Jean King hjälpa till att styra den ännu namnlösa ligan. Hon kallar den för "en fantastisk möjlighet att ta damidrotten framåt".

Annons

Stöttas av NHL

Mark Walter hoppas nu kunna fullfölja många fans önskan om en gemensam liga.

En som har hoppats på det är NHL:s kommissionär Gary Bettman, som tidigare uppmanat organisationerna att gå samman för sportens bästa. I ett uttalande gratulerade NHL ligorna över sammanslagningen.

"Vi har redan påbörjat diskussioner med representanter från denna enade grupp om hur vi kan arbeta ihop för att fortsätta att få damhockeyn att växa", säger NHL.

Bettman har fått medhåll av forne spelaren och nuvarande tjeckiska förbundskaptenen Carla MacLeod, som anser att en gemensam liga kan bidra till att minska mindre hockeynationers avstånd till traditionella storheter som USA och Kanada.

– Om tittar på herrarna så var det då gapet minskade, sade hon och refererade till när NHL började välkomna europeiska spelare under 70-talet.

Nu ser drömmen om en gemensam hockeyliga ut att äntligen förverkligas även på damsidan.

Annons