Matchguide: Österrike–Sverige

Matchguide: Österrike–Sverige

Mittfältaren Albin Ekdal är tillgänglig för spel.

Jonas Ekströmer/TT
Sverige gästar Österrike i en viktig EM-kvalmatch.
Här är allt du behöver veta inför tisdagens drabbning på Ernst Happel-stadion.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: EM-kval, herrar, grupp F.

Var: Ernst Happel-stadion, Wien

När: Avspark 20.45, tisdag.

TV/radio: C More, TV6, Viaplay/P4 radiosporten.

Läget i gruppen: Österrike, som spelat en match mer (3) toppar på sju poäng, följt av Belgien på fyra och Sverige på tre. Estland och Azerbajdzjan står på en poäng vardera.

Motståndet: 1–1 mot Belgien i Bryssel slår fast att Österrike har ett landslag på klar uppgång. Ett starkt kollektiv med individuell spets.

Håll koll på: Bayern Münchens Marcel Sabitzer, i år på lån i Manchester United, kom in mot Belgien och är aktuell från start mot Sverige. Han opererade ena knäet i maj, men hann komma i speldugligt skick till kvalet. David Alaba, Real Madrid, är Österrikes mest profilerade stjärna. Han gör sin 101:a landskamp på tisdag.

Saknas: Målvakten Heinz Lindner (opererad tumör) och Konrad Laimer (fotskadad).

Svenska nyheter: Albin Ekdal var i helgen tillbaka i träning med resten av laget och gjorde klart att han kan spela om han blir uttagen. Mittfältaren, 34 år i sommar, lär gå rakt in i startelvan.

Arenan: Klassisk fotbollsmark. Hette tidigare Praterstadion och har nästan 100 år på nacken, men har byggts om och renoverats i omgångar. Döptes 1992 om till Ernst Happel-stadion efter den legendariske österrikiske tränaren. Sverige har aldrig vunnit en landskamp i Wien. Facit är fyra oavgjorda och tio förluster.

Så har det gått tidigare: Illa, som sagt. Förlusterna i VM-kvalet både 1997 och 2013 hade avgörande betydelse för att Sverige missade slutspelen i Frankrike och Brasilien. I senaste tävlingsmatchen, i EM-kvalet 2014, klarade landslaget 1–1.

Matchens betydelse: Enorm. Visserligen bara en av åtta, men tas inte poäng är risken påtaglig att Österrike i höst snuvar Sverige på EM-spel nästa år. Vid förlust måste Sverige slå Österrike hemma i september och sannolikt ta poäng av Belgien borta.

Möjlig svensk startelva: Robin Olsen – Linus Wahlqvist Egnell, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson – Dejan Kulusevski, Albin Ekdal, Samuel Gustafson, Emil Forsberg – Alexander Isak, Viktor Gyökeres.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Österrike: Alexander Schlager – Stefan Posch, Philipp Lienhart, David Alaba, Maximilian Wöber – Patrick Wimmer, Nicolas Seiwald, Xaver Schlager, Christoph Baumgartner – Marko Arnautovic, Michael Gregoritsch.

Förbundskapten: Ralf Rangnick.

Domare: Marco Guida, Italien.

FRÅN FÖRSTASIDAN