magdalena forsberg

Magdalena Forsbergs sjukdomskamp – hittade tumör: ”Tänkte på barnen”

Magdalena Forsbergs svåra kamp mot tumören – fick operera bort njuren

FOTO: Karin Törnblom/TT, Ylwa Yngvesson/Expressen/TT
När läkarna upptäckte en tumör tvingades Magdalena Forsberg att operera bort hela njuren.
Sedan gick hon en hel sommar och väntade på beskedet om hon hade cancer eller inte.
I en intervju med Amelia berättar skidskyttedrottningen om den tuffa sjukdomskampen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären
0:39

Efter reklamen: Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären

(0:39)

Slå på ljud

Hon är en av de mest folkkära svenska idrottarna i modern tid. På meritlistan kan hon stoltsera med sex VM-guld, ett VM-silver, sex VM-brons och två OS-brons. Dessutom har hon vunnit Jerringpriset hela fyra gånger, någonting som ingen annan lyckats med.

Den före detta skidskytten Magdalena Forsberg, 55, har även gått hem i stugorna tack vare sin charm och sitt lugn i tv-rutan då hon på senare år deltagit och även presterat väldigt bra i program såsom Mästarnas mästare, Superstars, Let's dance, På spåret och Alla mot alla.

Hon bor sedan många år tillbaka i en villa i Bergeforsen, Timrå, med maken Henrik Forsberg, 55, och sönerna Olle, 19, och Erik, 15. Hon äger även flera fastigheter i Kramfors, bland annat en släktgård där hon sysslar en del med lantbruk. Som sexåring flyttade hon med sin egen familj från Örnsköldsvik till Ullånger, det huset är numera i hennes ägo.

Det var så här vi lärde känna henne. Med geväret redo.

Det var så här vi lärde känna henne. Med geväret redo.

FOTO: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

– Jag köpte mitt föräldrahem för några år sedan och det har jag aldrig ångrat. Jag född och uppvuxen i Höga Kusten, och hittar det lugn jag behöver här. Höga Kusten är hemma. Måste jag välja mellan Bergeforsen och Ullånger är det det senare som vinner, har hon tidigare sagt i en intervju med Kramfors kommun.

Tänkte på allt hon inte hunnit lära barnen

För fem år sedan inträffade någonting i Magdalena Forsbergs liv som skakade om henne rejält. Efter att ha lidit av hälsoproblem, framför allt en krånglande mage som värkte, en tid valde hon att uppsöka läkare. Hon ändrade sina matvanor och uteslöt laktos, men det hjälpte inte. Det kändes som att någonting tryckte mot hennes rygg. Det visade sig vara en tumör på hennes njure. Eftersom den ”satt illa” ville läkarna ta bort hela njuren.

– Det första jag tänkte på var barnen. Tänk om jag inte får följa dem in i vuxen ålder. Och varför har jag inte lärt dem det här och det här. Kan de tvätta? Vet de hur ofta man ska byta lakan? Ganska knäppa saker, säger hon i en ny intervju med Amelia.

Magdalena Forsberg med maken Henrik och deras söner Olle (som tagit studenten på kortet) och Erik.

Magdalena Forsberg med maken Henrik och deras söner Olle (som tagit studenten på kortet) och Erik.

FOTO: Instagram

Första tiden efter att hon fått beskedet var såklart tuff. Det är lätt att bli cynisk, rädd och isolera sig.

– Tankarna dras så lätt till det negativa, så den sommaren försökte jag medvetet fokusera på att jag mår jättebra, jag känner mig urstark och orkar hur mycket som helst. Alternativet var ju att ätas upp av rädsla. Men innerst inne trodde jag nog att jag skulle dö, säger Magdalena Forsberg.

Hon berättade vissa delar för barnen, men uteslöt ordet ”cancer”. Hon ville inte skrämma dem i onödan. Men hon var själv livrädd och grät ut hos maken Henrik. Hon ville inte heller att hennes barn skulle läsa rubriker i tidningarna om att deras mamma har cancer, så hon svarade knappt i telefonen på hela sommaren.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Magdalena Forsberg är en riktig friluftsmänniska som älskar att vara ute i naturen.

Magdalena Forsberg är en riktig friluftsmänniska som älskar att vara ute i naturen.

FOTO: Instagram

”Jag trodde att jag hade cancer”

Hon opererades i juni 2018 i Stockholm. Det tog många timmar för att tumören var så pass stor. Hela njuren avlägsnades. Sedan skulle hon hem till Norrland igen. Åtta helvetesveckor väntade innan hon fick en ny kallelse för att ta emot läkarnas utlåtande. Kanske var tumören elakartad och kanske hade cancern spridit sig?

Den 8 augusti kom beskedet till slut.

– Jag trodde att jag hade cancer, men så fick jag beskedet att den var godartad. Det var det bästa beskedet jag kunde få och det har förändrat min syn på livet. Nu är det bara att tacka ja till saker och bara ”gört”. Jag har blivit en lite annan person efter den erfarenheten, har hon sagt i Aftonbladet.

Efter glädjebeskedet att tumören var godartad har Forsberg passat på att göra mer sånt som hon älskar.

Efter glädjebeskedet att tumören var godartad har Forsberg passat på att göra mer sånt som hon älskar.

FOTO: Instagram

Efter det otroliga glädjebeskedet har Magdalena Forsberg verkligen beslutat sig för att ta tillvara på tiden hon har kvar. Hon tackar ja till det mesta. Fler tv-program, fler långresor med familjen. Hon älskar att vara ute i naturen och röra sig, påta i trädgården, ta hand om sina hus, träna och umgås med sin man och sina söner.

– Jag fick ett bonusliv, och bestämde mig direkt för att göra det bästa av det. För min skull, och för alla dem som inte får chansen att leva. Så jag skulle säga att jag är Magdalena 2.0 nu. Jag vill leva varje dag, ta en stor tugga av livet, säger hon i Amelia.

FOTO: Ylwa Yngvesson/Expressen/TT, Karin Törnblom/TT, Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN