sportsnackisar

Hockeyikonens son Herman Liv, 16, går i pappans fotspår: ”Bra gener”

Hockeyikonen Stefan Livs son Herman Liv, 16, går i pappans fotspår: ”Bra gener”

FOTO: Gunnar Lundmark/SvD/TT, Mikael Fritzon/TT, Instagram
Stefan Liv var en av Sveriges bästa hockeymålvakter någonsin.
Nu får sonen Herman, 16, också representera landslaget.
– Jag har nog fått bra gener av min pappa, säger han till Sportbladet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Henrik Lundqvist: ”Man har haft lite flyt kanske”
0:41

Efter reklamen: Henrik Lundqvist: ”Man har haft lite flyt kanske”

(0:41)

Slå på ljud

Med ett OS-guld, ett VM-guld och tre SM-guld med HV71 räknas Stefan Liv som en av de allra bästa burväktarna som någonsin funnits i detta land. Han var ödmjuk, trevlig och omtyckt av alla – till och med motståndarfansen.

Stefan Liv under tiden i Sibir Novosibirsk.

Stefan Liv under tiden i Sibir Novosibirsk.

FOTO: Gunnar Lundmark/SvD/TT

Efter många framgångsrika år i Jönköping flyttade han inför säsongen 2010/2011 till ryska ligan KHL och klubben HK Sibir Novosibirsk, och sedan ganska omgående vidare till klubben Lokomotiv Jaroslavl. Det var där hans karriär – och tragiskt nog även hans liv – skulle komma att avslutas. Stefan Liv dog den 7 september 2011 efter att lagets flygplan kraschat på väg till en bortamatch. Han blev bara 30 år gammal och lämnade efter sig två söner: Harry och Herman.

Sönerna Harry och Herman under en ceremoni i Jönköping där Stefan Livs tröja hissades i taket den 10 januari 2012.

Sönerna Harry och Herman under en ceremoni i Jönköping där Stefan Livs tröja hissades i taket den 10 januari 2012.

FOTO: Mikael Fritzon/TT

Herman Liv har gått i pappans fotspår

Herman Liv hade precis fyllt 5 år när hans pappa dog. I dag är han 16 och har gått i sin pappas fotspår. Liksom sin far vaktade han kassen i HV71 i några år innan han säsongen 2021/2022 bytte till Örebro HK U16.

– Hockeyn har bara kommit in naturligt i mitt liv. När jag spelade på hockeyskolorna så hamnade jag alltid längst bak i målet. Sedan är det givetvis beroende av min pappa. Jag vill vinna och står jag i mål och inte släpper in några puckar så vinner mitt lag. Jag gillar att vara en faktor som bidrar, säger Herman Liv i en intervju med Sportbladet.

Många som kände hans far tycker att Herman är en kopia av Stefan. De är utseendemässigt lika och rör sig och för sig på exakt samma sätt, både på och av isen. Men Herman ses redan nu som en större talang än pappan – han har redan hunnit representera det svenska Team 16- och Team 17-landslaget till exempel.

Herman Liv i den svenska ungdomslandslagströjan. På hjälmen har han ett litet porträtt av Stefan.

Herman Liv i den svenska ungdomslandslagströjan. På hjälmen har han ett litet porträtt av Stefan.

FOTO: Instagram

– Hockeyn kom naturligt via pappa. Han öppnade upp sporten för mig. Men sedan tycker jag inte att jag fått någon hjälp av att vara ”Stefans son”. Jag har fått bra gener och ett intresse. Sedan är det mest äldre människor som minns pappa, berättar Herman.

Drömmer om NHL

Han får mycket beröm av landslagets målvaktstränare Peter Iversen som berättar för Sportbladet att han framför allt ser Hermans främsta styrkor i lugnet och den mentala styrkan. Han är inte den största målvakten rent fysiskt, men han kompenserar det genom att vara rörlig och klok.

Herman Liv står i mål för svenska Team 17.

Herman Liv står i mål för svenska Team 17.

FOTO: Instagram

Själv vill han inte tänka allt för mycket på en kommande proffskarriär och eventuellt spel i SHL, Tre Kronor och kanske till och med NHL. Han är inte ens 17 år än. Trots att det står Liv och #1 på hans tröja känner han ingen press.

– Jag tänker så här: jag ska träna och spela bra, varje dag. Då hamnar jag på den nivån som jag kan hamna på. Jag kan bara göra mitt bästa. Men visst är NHL ett mål, men det är inget jag tänker på så ofta, säger han.

FOTO: Gunnar Lundmark/SvD/TT, Mikael Fritzon/TT, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN