gunde svan

Gunde Svans avslöjande om alkoholen – okända beslutet: ”Hela natten”

Gunde Svan och Marie Svan.

FOTO: TT
Gunde Svan var en av Sveriges bästa idrottsmän.
Kanske är hemligheten bakom hans framgång det okända beslutet som få vet om.
– Har jag hållit mig så här länge så lär jag kunna hålla mig en stund till, avslöjar Gunde.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mikael Ymer tillrättavisar Carina Bergfeldt
0:59

Efter reklamen: Mikael Ymer tillrättavisar Carina Bergfeldt

(0:59)

Slå på ljud

Gunde Svan, 61, briljerade på längdskidor på 80- och 90-talet och är idag känd som en av Sveriges främsta idrottsmän genom tiderna. Under sin karriär vann han fyra OS-medaljer och sju VM-guld och har på senare år blivit bekväm i programledarrollen.

Sedan 1990 är han gift med den före detta längdåkaren Marie Svan, 59, som han för första gången träffade på en skidtävling. Senare gick de båda på skidgymnasiet i Torsby där deras kärlekshistoria tog fart. Tillsammans har de barnen Ferry, 26, och Julia, 29.

De båda barnen har gått i deras föräldrars fotspår. Dottern Julia satsade tidigt på en karriär inom längdskidåkning, men tvingades ge upp den lovande karriären efter skador och sjukdom. Sonen Ferry är också elitidrottare, men valde en annan gren – nämligen timbersport.

Gundes stora hälsobeslut

Även om Gunde Svan är en person som är känd för många och som trivs i rampljuset är det en grej som få vet om. När skidkungen gästade Hellenius hörna 2016 avslöjade han ett stort hälsobeslut som han hållit vid hela livet.

Gunde dricker inte alkohol och har aldrig ens testat en droppe.

David Hellenius frågar honom om han inte ens haft en tonårsperiod där han drack alkohol och tjuvrökte.

Gunde Svan.

Gunde Svan har inte druckit en droppe alkohol under hela sitt liv.

FOTO: Ulf Palm/TT

– Nej. Har jag hållit mig så här länge så lär jag kunna hålla mig en stund till för jag har haft så fruktansvärt roligt av att jag inte har druckit. Jag har ju kunnat hålla på och dansa hela natten, förklarar han.

För många kanske det krävs alkohol för att våga svänga om på dansgolvet, men det är inte fallet för Gunde. Han dansar till och med så mycket att han tvingas ta med sig ombyte efter en utekväll.

– Jag brukar byta ombyte vid halvtid om orkestern tar paus. Jag har med mig ombyte, det har jag haft ända sedan skoldanstiden. Jag blir svettig av att jobba hårt vet du, säger han i Hellenius hörna.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN