sportsnackisar

Guld till överlägsen Andersson

Ebba Andersson vann VM-guld

FOTO: TT
Ebba Andersson var överlägsen i damernas tremil i skid-VM i Planica och tog guld.
Sverige skrev därmed historia.
Samtidigt säkrade Frida Karlsson brons.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten
0:34

Efter reklamen: Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten

(0:34)

Slå på ljud

Damernas sista VM-lopp inleddes med stor försiktighet. Ingen vågade dra i från tidigt och drygt tolv kilometer in var det fortfarande ett stort samlat fält.

Men drygt halvvägs in kom rycket – från Ebba Andersson.

Svenskan, som tidigare under mästerskapet hade två medaljer, guld och brons, tog kommandot och skaffade sig en rejäl lucka – 30 sekunder ner till tvåan, norskan Anne Kjersti Kalvå.

VM-guld till Ebba Andersson i 30 kilometer.

Christine Olsson/TT

Ebba Andersson historisk

Därefter hade Andersson kontroll över loppet och kunde säkra ännu ett guld – hennes andra i det här mästerskapet och Sveriges fjärde, vilket aldrig tidigare har hänt.

Dessutom är Ebba Andersson första svenska att ta VM-guld på distansen sedan tremilen infördes 1989.

– Herregud... jag känner mig jättenöjd med mästerskapet, att dessutom få avsluta precis som jag började. Jag hade jättebra skidor och kunde njuta, även om det var en tuff distans, säger Andersson.

Svahn fyra

De nya medaljerna innebär också att Sverige sätter nytt medaljrekord. I hemma-VM i Falun 2015 tog man nio – nu är medaljskörden elva.

– Det är sjukt skönt efter de senaste dagarna och allt vad som hade hänt (konflikten med vallateamet). Jag är så otroligt stolt över hela gänget. Det ska inte gå att ta två medaljer med dåliga skidor. Nu ska vi fira, säger Byström med ett snett leende.

För Linn Svahn slutade loppet med en fjärde plats, tre sekunder bakom Frida Karlsson som tog bronset. Svahn gjorde tävlingscomeback i december efter nästan två år med en axelskada.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN