Guide: Skid-VM, tisdag 28 februari

Guide: Skid-VM, tisdag 28 februari

Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Ebba Andersson utgör tillsammans med Jonna Sundling (inte på bild) det svenska laget på dagens 10 kilometer fristil på skid-VM i Planica.

Christine Olsson/TT
Sveriges damer har knappt lämnat en enda medalj åt övriga nationer hittills under skid-VM.
I dag finns det chans till nya pallplatser, när det är dags för 10 kilometer fristil i Planica.
Här är det viktigaste att ha koll på inför dagens tävlingar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, 10 kilometer, fristil, damer.

När: I dag, klockan 12.30.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Damernas 10 kilometer och herrarnas 15 kilometer är VM:s enda distanslopp med individuell start. Åkarna startar med 30 sekunders intervall och kör två varv, det första mäter 4,3 kilometer, det andra 5,7 kilometer.

Sveriges lag: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking (klassisk stil): 1) Therese Johaug, Norge, 2) Kerttu Niskanen, Finland 3) Krista Pärmäkoski, Finland.

2021: VM i Oberstdorf (fristil): 1) Therese Johaug, 2) Frida Karlsson, 3) Ebba Andersson.

+ Ny svensk succé?

Sveriges damer har hittills tagit tre av tre guld i Planica, och på tisdagen talar mycket för att det kan bli ett fjärde. Ebba Andersson krossade allt motstånd i den inledande skiathlonen och är nu favorit till ännu ett guld. Främsta utmanare är på pappret Frida Karlsson, som trots en svår uppladdning åkte till sig ett silver i skiathlon.

+ Norsk-svensk enformighet

Norge har dominerat damsidan stort de senaste åren och lagt beslag på 29 av de 36 senaste VM-gulden inför årets världsmästerskap. Sverige hade samtidigt tagit sex, och endast en annan nation – USA i sprintstafett 2013 – har stått överst på pallen sedan 2011 och framåt. Kan åkare som amerikanskan Jessie Diggins, som såg urstark ut i sprintstafetten i söndags, eller fransyskan Delphine Claudel, som vann distansen i världscupen i början av januari, bryta mönstret?

+ Kan tangera Kalla

Ebba Andersson kan ta sitt tredje VM-guld i karriären och klättrar i så fall upp jämsides med Charlotte Kalla när det gäller guld på världsmästerskap. Jonna Sundling toppar damlistan på fyra guld. Kalla har dock ytterligare tio VM-medaljer, tre OS-guld och sex OS-silver att jämföra med Anderssons sju mästerskapsmedaljer inalles (inför tisdagens lopp).

FRÅN FÖRSTASIDAN