Guide: Allt inför Chevron Championship

Guide: Allt inför Chevron Championship

15:e hålet på The Club at Carlton Woods.

Christer Höglund/TT
För första gången på åtta månader ska damgolfarna spela en major igen. Här är det viktigaste att veta inför Chevron Championship.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Den första av damernas fem golfmajors i år.

Var: På The Club at Carlton Woods några mil norr om Houston, Texas.

När: Torsdag-söndag.

Tv: Viaplay.

Hur: 132 spelare kommer till spel. De 65 bästa får spela vidare efter att kvalgränsen dragits inför helgen.

Tävlingen: Spelades för första gången 1972 och fick majorstatus 1983, under namnet Nabisco Dinah Shore. Genom åren har det blivit några namnbyten, men tävlingen har år efter år spelats på Mission Hills-banan i Rancho Mirage, Kalifornien. Nu är den epoken över.

Varför en flytt: Chevron har sitt säte i Houston och ville flytta tävlingen dit. Förra året, energibolagets första som huvudsponsor, blev ett övergångsår då tävlingen bytte namn men ändå blev kvar i Kalifornien. Framöver är det Texas som gäller.

Prispengarna: När Chevron klev in som ny sponsor öppnade man plånboken rejält. I år står totalt 5,1 miljoner dollar på spel, vilket innebär en ökning med 2 miljoner på bara två år.

Tidigare blågula vinnare: Helen Alfredsson vann 1993 och Annika Sörenstam tog hem tre segrar: 2001, 2002 och 2005. Pernilla Lindberg blev den sista svenskan att få ta segerdoppet i "Poppies Pond" efter att ha vunnit efter särspel 2018. Det var för övrigt också senaste gången som en europeisk spelare vann en dammajor på amerikansk mark.

Svenskorna i årets tävling: Maja Stark, Madelene Sagström, Frida Kinhult, Linnea Ström och Pernilla Lindberg. På förhand är Stark den som ses med störst segerchanser.

Torsdagens starttider (svensk tid): 14.48: Sagström, 15.54: Kinhult, 19.26: Lindberg, 19.59: Stark, 20.32: Ström.

De uteblivna hoppen: Linn Grant är inte med eftersom hon inte är vaccinerad mot covid-19 och därför inte släpps in i USA. Anna Nordqvist har tackat nej av personliga skäl.

Banan: Är ritad av Jack Nicklaus och har aldrig tidigare stått värd för en major. Mäter lite drygt 6 200 meter, par 72. Vatten är i spel på hälften av hålen och på ännu fler håll finns en massa skog att hamna i om man slår riktigt snett. Ruffarna är inte särskilt tjocka men det väntar en hel del utmaningar framme vid de ondulerade greenområdena. Banan byggdes 2001 men ska genomgå en renovering senare i år, för att höja kvaliteten ytterligare.

Signaturhålen: 15:e är ett läckert par 4-hål med vatten som slingrar sig längs vänstersidan och framför greenen. 18:e är precis som på Mission Hills ett par 5-hål med massa vatten som hotar. Mycket kan hända på avslutningshålen när allt ska avgöras på söndag.

Segerdoppet: Arrangörerna har förberett för att vinnaren ska kunna ta ett dopp vid 18:e green efter segern, precis som traditionen var på Mission Hills.

Regerande mästaren: Jennifer Kupcho, USA.

Favoriterna: Det finns flera, men det är svårt att inte nämna världsettan Lydia Ko, Nya Zeeland, världstvåan Nelly Korda, USA, och 20-åriga thailändska stjärnskottet Atthaya Thitikul.

Vädret: Ser lite riskabelt ut. I nuläget verkar det kunna bli åskskurar under tre av fyra tävlingsdagar. Dagstemperaturerna peakar oftast runt 25 grader.

FRÅN FÖRSTASIDAN