sjukdomar

Fotbollsstjärna akut till sjukhus på julafton – har ovanlig sjukdom

Före detta Liverpool-spelaren Jay Spearing har drabbats av Addisons sjukdom

FOTO: Javier Garcia/REX/Shutterstock/TT, Instagram
Fotbollsspelaren Jay Spearing, 34, med ett förflutet i storklubben Liverpool, hade en minst sagt händelserik julafton.
Efter att ha tvingats in på akuten diagnostiserades han med en ovanlig sjukdom.
Jag kommer inte låta det styra över mitt liv”, skriver han på Instagram.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Engelsmännen i extas efter avancemanget
0:26

Efter reklamen: Engelsmännen i extas efter avancemanget

(0:26)

Slå på ljud

Han har nått kultstatus bland Liverpool-fansen efter sina fem säsonger i klubben mellan 2008 och 2013. Jay Spearing var aldrig den mittfältare som slog de vassaste genomskärarna, men han kämpade alltid för laget som han själv hejat på sedan barnsben.

Han föddes på Merseyside, på halvön Wirral utanför Liverpool, och började spela för klubben som sjuåring. Totalt gjorde han 55 matcher för LFC. Efter att mer eller mindre ha avslutat sin egen spelarkarriär tidigare i år tränar han nu i stället klubbens U18-lag – men han är också registrerad som överårig spelare i Liverpools U21-lag.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Jay Spearing spelade under sin karriär flest matcher för Bolton. Nu är han tillbaka som tränare i Liverpool, men har också spelat en match för klubbens reservlag i år.

Jay Spearing spelade under sin karriär flest matcher för Bolton. Nu är han tillbaka som tränare i Liverpool, men har också spelat en match för klubbens reservlag i år.

FOTO: Paul Greenwood/Shutterstock/TT

Fick ovanliga diagnosen på julafton

I lördags, under självaste julafton, råkade Spearing ut för någonting som kommer att påverka resten av hans liv. Han lämnade ett blodprov hos klubbens läkarteam efter att hans fru Jade tvingat honom testa sig efter att ha berättat om Jays symptom (han hade haft pigmentförändringar och mörkare hud i ett år) för en vän. Det visade sig vara allvarligt.

Min första lediga jul på 17 år blev lite mer annorlunda än förväntat. Efter att ha gjort blodproverna blev jag tillsagd att åka in till sjukhuset så fort jag kunde innan min kropp skulle lägga av helt”, skriver han själv på Instagram.

För ungefär ett år sedan började Jay Spearings hud att bli mörkare. Han säger själv att han fick en ”solbränna”. Det är ett symptom för Addisons sjukdom.

För ungefär ett år sedan började Jay Spearings hud att bli mörkare. Han säger själv att han fick en ”solbränna”. Det är ett symptom för Addisons sjukdom.

FOTO: Instagram

På sjukhuset diagnostiserades han med Addisons sjukdom, en kronisk sjukdom som innebär att man har brist på flera livsviktiga hormoner från binjurarna. Det är omkring 300 personer i Storbritannien som får sjukdomen varje år.

Spearing var dessutom bara timmar ifrån att drabbas av en Addissonkris – som 1177 beskriver som ett livshotande tillstånd där binjurarna inte kan producera kortison till kroppen. Då kan man må illa, kräkas, få feber eller till och med bli förvirrad och bli medvetslös. Som tur var kom Jay Spearing in till sjukhuset i tid.

”Tog mig ett tag att landa”

Addisons sjukdom går inte över, men med behandling (hormontabletter som innehåller kortisol och aldosteron) kan man oftast leva precis som innan man blev sjuk.

Det tog mig ett tag att landa i det, men nu när jag har fått en diagnos är jag tacksam att sjukdomen kan kontrolleras och behandlas med hormonersättning. Jag kommer inte låta det påverka eller styra över mitt liv”, skriver han och kommer med en uppmaning till alla sina följare:

Trots omständigheterna mår Jay Spearing nu bra och kan åtminstone försöka njuta av några lediga dagar.

Trots omständigheterna mår Jay Spearing nu bra och kan åtminstone försöka njuta av några lediga dagar.

FOTO: Instagram

Sensmoralen här är – ignorera inte förändringar i eller på din kropp. Oavsett hur små de är... kolla upp det!”.

Flera kända fotbollsnamn har skickat sina hälsningar och sitt stöd till Spearing. Liverpools nuvarande lagkapten Jordan Henderson har skickat ett hjärta, Arsenal-backen Rob Holding skriver: ”Hoppas du blir frisk snart, kompis”, och den före detta Liverpool-backen José Enrique skriver: ”Glad att du är okej, kompis. Mycket kärlek”.

FOTO: Instagram, Paul Greenwood/Shutterstock/TT, Javier Garcia/REX/Shutterstock/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN