brott

Djurgårdsspelaren frias efter misstänkta våldtäkten

Djurgårdsspelaren frias från misstankarna om våldtäkt och kränkande fotografering

FOTO: Tim Aro/TT, Peter Sonander/TT
Den allsvenska spelare som åtalades i oktober misstänkt för våldtäkt och kränkande fotografering har friats i Stockholms tingsrätt.
Däremot döms fotbollsspelaren i 20-årsåldern för ringa narkotikabrott.
Han är också fortsatt avstängd av sin klubb Djurgården.
Kallhjärtad tjuv stjäl gitarr från en sovande hemlös man
0:28

Efter reklamen: Kallhjärtad tjuv stjäl gitarr från en sovande hemlös man

(0:28)

Slå på ljud

Den 3 oktober frihetsberövades fotbollsspelaren, som tillhör den allsvenska stockholmsklubben Djurgården. Han misstänktes för att ha våldtagit en kvinna i närheten av Östermalm i Stockholm.

Bara några timmar senare stängde Djurgården av honom från sin verksamhet, han har däremot fortfarande ett gällande avtal med klubben.

Redan den 28 oktober väcktes åtal mot mannen som är i 20-årsåldern. Då hade det tillkommit två nya brottsrubriceringar utöver den tidigare våldtäktsmisstanken. Det handlade om kränkande fotografering vid sju olika tillfällen samt ringa narkotikabrott. Rättegången inleddes 9 november och tog en och en halv dag. Åklagaren Frida Vedin yrkade på att fotbollsspelaren skulle dömas till fängelse i tre år och utvisas från Sverige.

Varit på fri fot i mer än en vecka

Men så blev alltså inte fallet. När domen kom under torsdagen stod det klart att mannen frias från misstankar om våldtäkt och kränkande fotografering. Han har dessutom redan varit på fri fot sedan 15 november i väntan på dom.

Med hänsyn till den tilltalades uppgifter och den bevisning som finns till stöd för dessa anser tingsrätten det dock inte ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade våldtagit målsäganden. Åtalet för våldtäkt ogillas därför”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande och fortsätter:

Inte heller anser tingsrätten att det är bevisat att den tilltalade filmat målsäganden olovligen och i hemlighet. Även åtalet för kränkande fotografering ogillas därför”.

Sömntabletterna innehöll tramadol

Spelaren döms dock för ringa narkotikabrott. Påföljden blir 30 dagsböter på totalt 15 900 kronor.

Däremot anser tingsrätten att det är visat att den tilltalade uppsåtligen har använt narkotika, och han döms därför för ringa narkotikabrott”, skriver tingsrätten.

I förhör nekade spelaren till anklagelserna om våldtäkt och kränkande fotografering. Han sa att han fått ett preparat från en vän som skulle hjälpa honom att sova bättre – han påstår att han på så sätt kan ha fått i sig den narkotikaklassade substansen tramadol.

Djurgårdens vd Henrik Berggren kommenterar domen

Djurgården har meddelat att de kommer fortsätta att hålla spelaren avstängd från all sin verksamhet.

– Det här är väldigt allvarligt, alltihop. Han har blivit dömd för en sak och friad från två andra saker och man kan anta att åklagaren kommer att överklaga, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till Sportbladet.

Djurgården fick under tiden som mannen var häktad inte kontakta honom. På bilden syns klubbens vd Henrik Berggren.

Djurgården fick under tiden som mannen var häktad inte kontakta honom. På bilden syns klubbens vd Henrik Berggren.

FOTO: Henrik Isaksson/TT

Berggren säger också att det inte spelar någon roll att spelaren påstår att han inte visste att sömntabletterna var narkotikaklassade.

– Det ska man inte stoppa i sig ändå.

Han vill inte kommentera om klubben kommer riva fotbollsspelarens avtal i framtiden.

FOTO: Tim Aro/TT, Peter Sonander/TT, Henrik Isaksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN