Djokovic får kritik efter Kosovomarkering

Djokovic får kritik efter Kosovomarkering

Novak Djokovic är i blåsvädret igen.

Jean-Francois Badias/AP/TT
Serbiske världsstjärnan Novak Djokovic valde att göra en kontroversiell politisk markering på kameralinsen efter sin första seger i årets Franska öppna.
Budskapet ledde omedelbart till upprörda känslor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Kosovo är Serbiens hjärta. Stoppa våldet", skrev Djokovic efter att utan större bekymmer ha tagit sig vidare till andra omgången i Franska öppna, genom att besegra amerikanen Aleksandar Kovacevic i raka set.

När Djokovic senare pratade med serbiska journalister utvecklade han resonemanget:

– Jag är inte politiker, och jag avser inte att gå in i debatter. Men som serb så smärtar det som händer i Kosovo mig. Vårt folk har tvingats bort från samhällen. Det här är det minsta jag kan göra. Som en offentlig person så känner jag en förpliktelse att visa stöd för vårt folk och hela Serbien, säger han enligt bland annat Sky.

Väcker kritik

På sociala medier har uttalandet väckt kritik, där vissa vill att världstrean stängs av från all idrott. Kosovos tennisförbund skriver på Facebook att "Djokovic fortsätter med sina nationalistiska och chauvinistiska beteenden genom provokationer mot staten Kosovo".

Förbundet skriver att man kommer att anmäla Djokovic till Internationella tennisförbundet och ATP-touren.

– Jag har hört att det varit mycket kritik på sociala medier. Jag vet inte om någon kommer att straffa mig eller något liknande. Men jag skulle göra det igen, jag är emot krig och konflikter av alla slag, säger Djokovic, vars pappa är född i Kosovo, enligt nyhetssajten News.com.au.

De senaste dagarna har det utbrutit våldsamheter i norra Kosovo. Enligt den Nato-ledda Kosovostyrkan KFOR, som sändes ut till fyra samhällen för att begränsa protesterna, skadades över 30 soldater i sammandrabbningar, där bland annat brandbomber ska ha kastats.

Inga repressalier

Kosovo förklarade sig självständigt 2008 och erkändes samma år av många länder, däribland Sverige. Det har däremot Serbien aldrig gjort.

Franska tennisförbundet FTT som arrangerar turneringen säger i ett uttalande till Reuters att det inte finns några regler om vad spelare kan säga eller inte och att man inte kommer att kommentera ärendet.

Det är inte första gången Djokovic, en av de största tennisspelarna genom tiderna, får kritik för kontroversiella uttalanden. Han hamnade i rampljuset förra året då han utvisades från Australien i samband med Australian Open då han vägrat att vaccinera sig mot covid-19.

FRÅN FÖRSTASIDAN