Dahlqvist vann sprintcup – Halfvarsson med andraplats

Maja Dahlqvist vann sprintcupen

Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT
Maja Dahlqvist tog hem totalsegern i sprintcupen för andra året i rad, efter att ha slutat fyra i världscupsprinten i finländska Lahtis. Men det var inte helt utan dramatik.
– Det satt långt inne, men fan vad glad jag är för den, säger Dahlqvist i Viaplay.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skidliften går sönder – människor kastas av
0:33

Efter reklamen: Skidliften går sönder – människor kastas av

(0:33)

Slå på ljud

Trots att hon inte vunnit en enda individuell tävling denna säsong är Maja Dahlqvist för andra året i rad totalsegrare i sprintcupen efter en tät kamp mot Nadine Fähndrich.

– Det var precis att det gick vägen. I dag har det verkligen varit stolpe in. Jag är ändå sjukt nöjd att jag tog det, jag trodde inte att jag skulle kunna lyckas med det, säger hon.

Dahlqvist hade redan krympt schweiziskans ledning till tolv poäng i sprintcupen inför kvartsfinalerna i säsongens sista världscupsprint.

Men väl där var chansen till cupsegern nära att försvinna. I den sista utförsbacken inför upploppet strulade det för Dahlqvist, som tappade fart och bröt en stav medan tyskan Katharina Hennig föll.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Ulf Palm/TT

Ilar offrade sig

Norskan Ane Appelkvist Stenseth ångade på till en heatseger.

Bakom henne offrade Moa Ilar sin egen chans till avancemang genom att stanna av och släppa förbi Dahlqvist, och hoppet levde.

– Jag sade att "nu får du ta och vinna den där cupen", säger Ilar till Viaplay.

– Det är absolut en lagseger så det sjunger om det i dag. Det är stort gjort av henne, säger Dahlqvist.

För Ilar fick det dock större konsekvenser än en missad semifinalplats. Svenskan diskades för tilltaget och får därmed inga världscuppoäng.

– Juryn tycker det är ett osportsligt uppträdande när man släpper förbi någon så där, säger landslagschefen Anders Byström enligt Expressen.

I semifinalen var det slut på hjälp. Med tre norskor, en finländska och så Nadine Fähndrich som motstånd var det ingen som var beredd att offra sig för svenskans del.

Det behövdes dock inte. Med en stark avslutning kunde Dahlqvist säkra andraplatsen i heatet och därmed en finalplats. Fähndrich slogs ut.

Tre svenskor och tre norskor ställde sig på startlinjen i finalen. Uppgiften för cupjagande Dahlqvist: Bli femma eller bättre.

Calle Halfvarsson tog en andraplats.

Christine Olsson/TT

Halfvarsson på pallen

Det blev snäppet högre. Kristine Stavås Skistad spurtade än en gång ner Jonna Sundling och tog hem segern. Tiril Udnes Weng knep tredjeplatsen före en jublande glad Maja Dahlqvist.

– Det är stort. Som sprinter är det stort att ta hem sprintcupen, det är den cupen man har att köra om. Det är för mycket distanslopp för att vara med i totala världscupen, så det är stort, säger hon.

På herrsidan blev Calle Halfvarsson bäste svensk. I en final mot fem norrmän blev det till slut en andraplats för Halfvarsson, bakom suveräne Johannes Høsflot Klæbo.

Halfvarsson var bra med under hela loppet och hade chans på segern. Men i den sista utförsbacken gled Klæbo om och kunde lätt ta hem segern.

Det är Halfvarssons tredje pallplats för säsongen, även de andra har kommit i sprint.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN