Boxningsbas dödshotade förre IOK-medlemmen

20 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Umar Kremlev, ordförande i internationella boxningsförbundet. Arkivbild.
Internationella boxningsförbundets (Iba) ordförande Umar Kremlev hävdar att en IOK-medlem borde skjutas. Nu fördömer IOK ryssens uttalande.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kremlev gick till attack mot flera personer med koppling till Internationella olympiska kommittén (IOK) under en konferens Brasiliens huvudstad Brasilia, skriver Inside the games.

Kremlev sade bland annat att CK WU, medlem av IOK:s exekutiva kommitté och tidigare IBA-chef mellan 2006 och 2017, är en brottsling som dödade boxningen och att han borde skjutas.

Vidare anklagade Kremlev IOK:s ordförande Tomas Bach och sportchefen Kim McConnell för att tillsammans med Wu velat förstöra boxningen.

"Anstiftan till hat och nedsättande språk mot individer som arbetar för IOK, som bara gör sina jobb, och mot IOK som organisation, är helt enkelt oacceptabelt", skriver IOK:s styrelse, som också menar att uttalandet är förtal, och fortsätter:

"Dessutom är det ett språk som inte hör hemma i sporten eller i någon normal civiliserad debatt att kräva att en person som tidigare var knuten till IOK ska bli 'skjuten'."

Annons

Iba har länge kritiserats för bland annat ekonomisk misskötsel och återkommande domar- och ledarskandaler.

Sedan tidigare har Sverige tillsammans med sju andra nationer, däribland USA och Storbritannien, startat ett nytt världsförbund, World Boxing (WB). Sverige blev efter det avstängt av Iba.

Uttalandena från Kremlev kommer efter att IOK:s exekutiva kommitté föreslagit att Iba vid en extrasession på torsdag fråntas sin OS-status, men att boxningen ska bli kvar på OS-programmet i Paris 2024.

IOK:s medlemmar går sällan emot förslag från exekutivkommittén och mötet kommer förmodligen bara att bli en formalitet.

Annons