börje salming

Börje Salmings storebror Stig ryter ifrån efter beskedet: ”Vad fan …”

Börje Salmings storebror Stig ryter ifrån efter beskedet

Foto: TT, SOCIALA MEDIER
Börje Salmings storebror – Stig Salming, ryter ifrån:
– De som sitter på de ledande positionerna måste titta sig i spegeln och fundera på vad fan de håller på med, säger Stig till Aftonbladet.
Attackeras av aggressiv björn
0:39

Efter reklamen: Attackeras av aggressiv björn

(0:39)

Slå på ljud

I somras kom ett riktigt chockbesked: Ishockeylegendaren Börje Salming, 71, har drabbats av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har läget blivit allt sämre.

I en stor intervju i Expressen berättar Börje Salming och frun Pia om kampen. Intervjun har berört många. För tidningen avslöjade att Börje Salming numera har svårt att prata.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger Hustrun Pia till kvällstidningen.

En annan detalj som hustrun ville slå på i intervjun i Expressen var hur poltikerna har hanterat sin legendar till makes sjukdom. I dag får Börje Salming hjälp via hemtjänsten.

Börje Salming

Börje Salming, 71, drabbad av ALS.

Foto: TT

Pia: ”Ska man inte få ha ett värdigt liv?”

Men eftersom han är äldre än 65 år har han inte rätt till en personlig assistent.

– Menar politikerna att man ska jobba tills man är 68, men får man en obotlig sjukdom efter 65, då ska man inte få ha ett värdigt liv tills man dör?, säger Pia.

En annan som instämmer i kritiken – och verkligen ryter ifrån – är Börje Salmings bror, Stig Salming, 75. Till Aftonbladet berättar storebrodern om sin sorg, men även om hur förbannad han är över hur Börje Salming behandlats.

– De som sitter på de ledande positionerna måste titta sig i spegeln och fundera på vad fan de håller på med, säger Stig till Aftonbladet.

Stig Salming själv har haft ett tungt år. För ett år sedan gick hans livskamrat och hustru, Lena, bort. Inte allt långt därefter fick lillebrodern sin diagnos.

Det har varit ett minst sagt tufft år för Stig Salming, 75. För ganska exakt ett år sedan, den 25 oktober, gick hans fru och livskamrat Lena bort.

– Jag vet inte hur jag ska tänka på det, tiden bara sprutar ifrån en. Man försöker göra saker och ting för att få tillvaron trevligare, men jag vet inte. Det är tufft. säger Stig Salming sorgset till Aftonbladet.

Stig Salmning ger en vass spark

Trots sorgen riktar han hård kritik till samhället.

– När Pia berättar hur det är blir man först besviken och i nästa steg funderar man på myndigheterna som har de här ansvarsområdena: Hur tänker de egentligen? De måste finnas ett sunt förnuft, man kan inte behandla de här patienterna på det här sättet. Du kan inte bara se dem som en jävla patient utan se människan också. Resurser finns, då måste man se till att fördela så att de som behöver också får tillgång till dem, säger han till Aftonbladet.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN