börje salming

Börje Salming, 71, blir allt sämre – kan inte längre prata: ”Smärta …”

Börje Salming, 71, blir allt sämre – kan inte längre prata: ”Smärta …”

Foto: Henrik Montgomery/TT
I somras kom beskedet: Ishockeylegendaren Börje Salming har drabbats av ALS.
Nu berättar Börje Salming och frun Pia om kampen för Expressen.
– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt, säger frun Pia till tidningen.
Här bryter Börje Salming ihop i tårar
0:47

Efter reklamen: Här bryter Börje Salming ihop i tårar

(0:47)

Slå på ljud

Börje Salming, 71, är en av Sveriges största. Hans hockeyinsats under succéåren med NHL-laget Toronto Maple Leafs gav honom en plats i Hall of fame – som förste svensk någonsin. Totalt blev det 787 poäng på 1148 matcher innan äventyret i Nordamerika tog slut för hockeylegendaren

71-åringens stjärnglans har inte tvättats bort under åren. Tvärtom har hans insatts hyllats än mer. I somras kom Börje Salming med det sorgliga beskedet om att han drabbats av ALS. Till Expressen berättade han då:

– Du kanske hör, jag har lite besvär med att prata och det har jag haft länge nu. Så jag väntar på några remisser nu, så jag ska in och kolla upp varför jag blir så andfådd, säger han till tidningen.

Hustrun Pia: ”Det går inte att beskriva”

Nu berättar Börje Salming – och frun Pia om läget efter att nyhets kom ut i somras. Månaderna som har passerat har varit en kamp. För i dag måste den gamle hockeylegendaren sondmatas. På endast två månader har han förlorat över tio kilo, skriver Expressen.

Men det är inte allt. För Expressen berättar hustrun Pia, att trots om Börje Salming i dag fortfarande kan röra sig, så blir han värre och värre, vecka för vecka.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger hon till kvällstidningen.

”Ska man inte få ha ett värdigt liv?”

Hustrun Pia känner dessutom att poltikerna inte ställt upp tillräckligt. Börje Salming har i dag hjälp via hemtjänsten. Men eftersom han är äldre än 65 år har han inte rätt till en personlig assistent.

– Menar politikerna att man ska jobba tills man är 68, men får man en obotlig sjukdom efter 65, då ska man inte få ha ett värdigt liv tills man dör?, säger Pia till Expressen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN