Börje Salming på plats i Toronto inför hyllningen: ”Väldigt känslosamt”

Börje Salming tillsammans med sin familj i Toronto och Börje Salming när han spelade för Toronto Maple Leafs 1974.

FOTO: Instagram/Hasse Persson TT
ALS-drabbade hockeylegendaren Börje Salming är på plats med hela familjen i Toronto inför den stora hyllningen.
I helgen ska ”The king” få en egen hyllningsdag på Torontos årliga Hall of Fame-event.
Börje Salming: ”Mer kanadensare än kanadensarna”
0:34

Efter reklamen: Börje Salming: ”Mer kanadensare än kanadensarna”

(0:34)

Slå på ljud

När den folkkäre hockeyikonen Börje Salming, 71, gick ut med att han hade drabbats av den allvarliga nervsjukdomen ALS tidigare i höstas chockades hela Sverige – och hockeyvärlden.
Nyligen berättade Salming-familjen att sjukdomen har blivit så allvarlig att Börje inte längre kan prata eller svälja. Det finns inget botemedel för sjukdomen som gör att armar och ben blir allt mer förlamade. Det finns bara läkemedel som kan lindra symtomen.

Förra veckan kunde Hänt Nyheter avslöja att Börje Salming ska flyga till Toronto tillsammans med familjen där han ska hyllas av sitt tidigare lag Toronto Maple Leafs. Börje är en stor ikon i Kanada eftersom han har en lång karriär bakom sig i Toronto. Han går under smeknamnet ”The king” och nu ska fansen hylla sin kung under Torontos årliga Hall of Fame-event i helgen.

Börje Salming tillsammans med sin familj framför landmärket CN tower i Toronto.
FOTO: Instagram

Familjen är samlad i Toronto

Börje Salming är nu på plats i Toronto tillsammans med frun Pia och sina fyra barn Bianca, Rasmus, Teresa och Anders. På en bild som Börje Salming stiftelse har delat på Instagram syns familjen samlad framför Torontos stora landmärke, tv-tornet CN tower. Börje Salming sitter i rullstol omringad av sin leende familj. Dottern och friidrottaren Bianca Salming, 23 har även delat en video på Instagram där familjen går runt och Börje körs i sin rullstol i Toronto.

Så ska Börje Salming hyllas i Toronto

Hall of Fame-evenemanget hålls under helgen och planen är att Börje ska vara med både under fredagen och lördagen beroende på hur han mår. På fredag ska han hyllas tillsammans med andra Hall of Fame-invalda spelare och på lördag får Börje Salming en egen stor hyllning, skriver Expressen.

– Det blir alldeles säkert väldigt känslosamt. Och att han kan ta med sig hela sin familj för det här, det är otroligt, har Salmings tidigare lagkamrat Lanny McDonald tidigare sagt till Expressen.

FOTO: Instagram/Hasse Persson TT

FRÅN FÖRSTASIDAN