börje salming död

Här avbryts VM-sändningen – Anna Brolins fina tal om Börje Salming

Här avbryts VM-sändningen – Anna Brolins fina tal om Börje Salming

Börje Salming har gått bort efter kampen med sjukdomen ALS.
Under TV4:s VM-sändning stannar studion upp och riktar sitt fokus mot Börjes bortgång.
Då håller Anna Brolin ett känslosamt tal om hockeystjärnan.
Börje Salming tar emot NHL:s hederpris
0:60

Efter reklamen: Börje Salming tar emot NHL:s hederpris

(0:60)

Slå på ljud

Det har varit fullt drag i VM-sändningen när Ghana nästan lyckades få med sig ett kryss mot Portugal. Men sen hände det något som stoppade hela sändningen. Nämligen att Börje Salming gick bort.

I början på 2022 kände Börje att något var fel med hans kropp. Det började med att han kände sig trött och andfådd. Det var inte förrän senare, i augusti, som det svenska folket fick veta vad det rörde sig om. Då avslöjade hockeystjärnan för TT att han hade drabbats av sjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sa han.

Börje Salmings sista tid i livet

Börje blev snabbt sämre och slutligen slutade hans kropp fungera nästan helt. Sin sista tid i livet spenderade han dock med att bli hyllad av alla som han har berört genom åren.

Först flög han till Toronto, där han en gång i tiden spelade för NHL-laget Toronto Maple Leafs i 16 år. Där hölls en hyllningsceremoni i hans ära och det var inte ett öga torrt när en hyllningsvideo från hans tid som spelare rullade på storbildsskärmen.

– Eftersom att Börje fått en aggressiv variant av ALS så tänkte vi att det här kanske skulle kunna vara sista gången han är med. Å ena siden en helt magisk upplevelse; Olympiastadion, solsken, hela familjen på plats och Biancas makalösa prestation, berättade ex-frun, tillika Biancas mamma, Katarina Pettersson för Hänt Nyheter.

Kort därefter flög Börje, ihop med familjen, hem till Sverige igen. Då var det dags för en ny ceremoni, nämligen SVT:s Tidernas hockeygala på Avicii arena. Även där hyllades Börje av publiken och det svenska folket.

VM-sändningen avbryts – efter nyheten om Börje Salmings död

Fotbolls-VM i Qatar är i full gång och programledarna och reportrarna jobbar stenhårt för att täcka allt som händer nere på fotbollsplanen. Men efter matchen mellan Ghana och Portugal avbröts fotbollssändningen, och blev istället en hyllning till Börje Salming.

– Vi har precis nåtts av den mycket tragiska nyheten att Börje Salming har lämnat oss efter en tids kamp mot sjukdomen ALS. Det här beskedet tog vi emot för bara en liten stund sedan ifrån Toronto Maple Leafs, han blev 71 år gammal, och våra tankar och kondoleanser går förstås till familjen. Oerhört tråkigt och tragiskt, säger Anna Brolin.

Vidare ägnar de en stund till att prata om Börje Salming och Anna avslutar segmentet med att säga några fina ord om Börje.

– Det var bara ett litet tag sen som han fick ta emot hyllningar från Toronto, det känns väldigt fint att han fick göra det, men även ifrån Sverige.

Texten uppdateras

FOTO: TV4, Henrik Isaksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN