Att den som är snygg ibland har det lite lättare än oss andra är något de flesta har misstänkt. Men nu visar ny forskning från Ekonomihögskolan i Lund att pandemin gjorde livet lite surare för snygga kvinnor – men inte män.
Anledningen? När snygga kvinnor tvingades sitta framför en skärm, istället för att vara i ett klassrum så sjönk deras betyg.
Det har Adrian Mehic, doktorand vid Ekonomihögskolan i Lund, tagit reda på i en ny studie.
I studien deltog 300 studenter, vars utseende betygsattes av en jury på 74 personer, på en skala från 1 till 10. Alla deltagare – och jury – var i samma ålder.
Snygga kvinnor har det inte alltid lättare
Forskarna följde sedan de 300 studenterans betygsutveckling, i klassrummet och i digital miljö.
Resultatet? Kvinnliga studenter, som betraktades som snygga av juryn, hade det lättare i klassrumsmiljö. Men så fort klassrummet istället blev digitalt, så förlorade skönheten sin kraft. En intressant detalj forskarna upptäckte, var att manliga elever, som bedömdes snygga, inte alls påverkades av vilket forum de var i.
– Resultatet jämfördes sedan med studenternas betyg före och under pandemin och visar, att när de vackra studenterna inte var fysiskt närvarande utan deltog i digital undervisning sjönk betygen, säger Adrian Mehic, som fått en artikel om studien publicerad i den vetenskapliga tidskriften Economics Letters.

21-åriga mamman frustration – tas inte seriöst för sin 15-åriga dotter
”Utseende förknippas med något positivt”
Enligt Adrian Mehic så var studien tydlig: Snygga kvinnor hade det lättare i klassrummet.
– Då är det rimligt att de huvudsakligen diskriminerar till förmån för de attraktiva kvinnorna. Å andra sidan gav även kvinnliga lärare de snygga kvinnorna högre betyg, men inte i samma utsträckning. Utseende förknippas med något positivt och det är det svårt att råda bot på, säger Adrian Mehic.
Angående att män inte verkar påverkas av digital, eller klassrumsmiljö, tror forskarna beror på faktorer som personlighet och självförtroende.
– Det som är lite anmärkningsvärt i den här studien är att killarna som såg bra ut fick bättre betyg även om undervisningen var på distans. Det tyder på att det inte är diskriminering som gör att de får bättre betyg, utan att det är något i deras självförtroende och personlighet, säger Adrian Mehic.
Foto: TT