sverige

Ryske miljonären äger tomt i skärgården – precis vid Musköbasen

Ryske affärsmannen Stanislav Aleshchenko jobbar med bolag som producerar kärnvapen till Ryssland – äger fastighet vid Musköbasen

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Ryska sociala medier
Den ryske affärsmannen Stanislav Aleshchenko, 50, har vistats i Sverige i flera år och struntat i att betala de 700 miljoner kronor som Skatteverket har krävt.
Men inte nog med det. Miljonären uppmärksammas nu av Expressen för att han äger en strandtomt ett stenkast från den topphemliga marinbasen Muskö i Stockholms skärgård.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

ÖB Micael Bydén – inga förbehåll om kärnvapen i Sverige
0:36

Efter reklamen: ÖB Micael Bydén – inga förbehåll om kärnvapen i Sverige

(0:36)

Slå på ljud

Den 22 december tog affärsmannen Stanislav Aleshchenko – en rysk 50-åring som levt ett tämligen anonymt liv både i Sverige och i Ryssland de senaste åren – emot en blankett från det svenska Skatteverket. Vad myndigheten ville? De uppmanade honom att betala 224 604 368 kronor senast den 26 januari.

I deras utredning om Aleshchenko kommer de fram till att han, trots att han inte är folkbokförd här i landet, har levt i Sverige så pass mycket de senaste åren att han är skyldig att betala skatt här. Under 2016, vilket är det första året som Skatteverket har granskat noggrannare, hade han dolda kapitalinkomster på nära 700 miljoner kronor.

Stanislav Aleshchenko i militärkläder. Han är rysk affärsman och miljonär och äger tre fastigheter i Sverige, där hans familj bor.

Stanislav Aleshchenko i militärkläder. Han är rysk affärsman och miljonär och äger tre fastigheter i Sverige, där hans familj bor.

FOTO: Ryska sociala medier

Äger egen udde i Stockholms skärgård

Men det är egentligen inte den enorma skatteskulden som Expressen lägger störst vikt vid i sin granskning av Stanislav Aleshchenko. Det är fastigheterna som han äger här i Sverige som fått flera myndigheter att höja på ögonbrynen.

Det är framför allt hans affärsintressen i Ryssland, i kombination med att han äger en egen udde i Stockholms skärgård – precis vid inloppet till den topphemliga marinbasen Muskö – som oroar myndigheterna.

Dessa bergrum innehåller Musköbasen, med plats för förvaring av flera ubåtar och fartyg.

Dessa bergrum innehåller Musköbasen, med plats för förvaring av flera ubåtar och fartyg.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

– Huset ligger väldigt illa till, där vill man inte ha en ryss med kopplingar till ryska staten, säger en källa med insyn i myndigheternas granskning till tidningen.

På Sjöinformationscentralen bevakar kompaniets operatörer Östersjön från sina skärmar

På Sjöinformationscentralen bevakar kompaniets operatörer Östersjön från sina skärmar

Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Ser hela inloppet till Muskö örlogsbas

Expressen har varit och besökt tomten i Haninge kommun, några mil söder om Stockholm. Det är en ”1,6 hektar stor mark med lång strandlinje och en milsvid sjöutsikt i 270 grader” som det rör sig om. Den ligger i området Guldboda på Muskö. Det forna huset är rivet och ett nytt håller på att byggas. I skogen runt tomten, och på grinden in till huset, hänger skyltar som informerar obehöriga om att det är förbjudet att beträda tomten.

Ingången till Musköbasen. Efter att ha varit stängd i många år öppnade den igen 2019.

Ingången till Musköbasen. Efter att ha varit stängd i många år öppnade den igen 2019.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Stanislav Aleshchenko kom över skärgårdsfastigheten 2017. Då var Muskö örlogsbas nedlagd. Två år senare öppnade den igen och i dag huserar Marinstaben på basen, den svenska marinens ledning. Basen beskrivs som en ”mindre stad med ubåtsdockor och hamnar dolda inne i bergrum”. Från sin tomt kan Aleshchenko enkelt se hela inloppet till denna hemliga plats – boende i området berättar för Expressen att man kan se hur marinens fartyg åker till och från basen.

Inne i Musköbasen där ett fartyg repareras. Bilden är från 1999.

Inne i Musköbasen där ett fartyg repareras. Bilden är från 1999.

FOTO: Lennart Nygren/TT

Det var egentligen Aleshchenkos hustru som var köpare till huset. Trots att hon bara har haft ett par hundratusen kronor om året i kapitalinkomst kunde hon, utan några lån, betala 18 miljoner för strandkåken. Hon kom till Sverige från Ryssland på 1990-talet, på den tiden var Muskö helt avstängt för utländska medborgare. De reglerna finns ej i dag.

Har säkrat ägodelar värda 96 miljoner kronor

I november i år frös Kronofogden Aleshchenkos tillgångar i Sverige. Det handlade om tillgångar värda totalt 96 miljoner kronor, Muskö-fastigheten ingick då. Hustrun överklagade beslutet och fick rätt. Däremot kunde Kronofogden ändå säkra andra ägodelar. Han äger bland annat tre lägenheter i centrala Stockholm – varav en 270 kvadratmeter stor lägenhet på Engelbrektsgatan vid Humlegården, värderad till över 29 miljoner kronor – och två garageplatser, en Porsche värd 1,2 miljoner kronor samt en Rolex-klockan värd 300 000 kronor.

Det var ubåtsjakt i Stockholms skärgård 2014. Här bevakar Försvarsmakten infartstunneln till Muskö.

Det var ubåtsjakt i Stockholms skärgård 2014. Här bevakar Försvarsmakten infartstunneln till Muskö.

FOTO: Patrik Österberg/TT

Han själv hävdar att han inte alls bor i Sverige, men att han hälsar på sin familj som är bosatt i Humlegårds-våningen sedan 2008. Han har aldrig varit folkbokförd här, däremot är han både rysk och bulgarisk medborgare. Expressen skriver också att Skatteverket uppger att han har ett cypriotiskt medborgarskap.

Hemma i Ryssland har han många bolag, bland annat är han majoritetsägare i ZAO ”PSZ SPETSENERGOPROEKT”. Det är ett företag som har kontrakt med producenter av ryska kärnvapen, exempelvis företaget ”Kombinat electrokhimpribor” som är ett ledande bolag i kärnvapenkomplexet i statliga koncernen Rosatom.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Pontus Lundahl/TT, Lennart Nygren/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN