Rekordökning av antalet hundar: ”Risk att friska hundar avlivas”

Jeanette Persson på Larsgårdens hundpensionat är oroad över ökningen av pandemihundar som hon kallar dem.

FOTO: Jari Välitalo, Jeanette Persson, Larsgårdens hundpensionat
Jeanette Persson har blivit fullständigt nedringd av desperata hundägare.
Hon driver ett hunddagis som nu är helt fullbokat.
– Folk har inte tänkt till hur de ska göra när de börjar jobba som vanligt igen. Vi kallar det pandemihundar, säger hon till Hänt.

Jeanette Persson driver Larsgårdens hundpensionat utanför Halmstad. Här har hon 40 platser för hundar vars ägare behöver åka och jobba.

Hon startade hunddagiset 2018 med tio platser och nyligen skickade hon in en ansökan till länstyrelsen om att få utöka till 55 djur.

– Det har varit en riktig boom, säger Jeanette Persson till Hänt.

Och boomen verkar inte lägga sig. Tvärtom.

Jeanette Persson har sett en jätteökning av antalet förfrågningar under pandemin, något som SVT Nyheter Halland var först att rapportera om.

För SVT berättade hon att hon fått säga nej till ett 20-tal placeringar. Det är fullt.

– Det är helt galet, men efter inslaget insåg ju folk att de också behövde dagisplats så de ringde i panik. Jag har säkert fått säga nej till 15 personer.

Jeanette hälsar på en av hunddagisets vovvar.

Jeanette hälsar på en av hunddagisets vovvar.

Jari Välitalo

Pandemihundar – en trend

Utöver hunddagiset driver Jeanette Persson kennel. Redan förra våren och sommaren började hon märka att många ville köpa hund. Hon kallade fenomenet pandemihundar.

– Det är en trend och fler hör av sig och vill köpa. Vi har en rätt lång kö och jag väljer att gå efter den. Man vill ju alltid att hunden ska hamna i ett bra hem. Har man stått i kö något år är man seriöst intresserad.

– Vissa tar såklart tillfället i akt nu när man äntligen har tiden för en valp, men man märker när någon inte riktigt tänkt till kring köpet. Det är viktigt att hunden får aktiveras och att man har tiden för den. Särskilt när den är valp, då ska man inte lämna den ensam. Annars riskerar man att komma hem och märka att hundvalpen tuggat sönder soffan eller kissat inne.

Hunden Freja tillsammans med personalen på hunddagiset som Jeanette driver.

Det är viktigt med stimulans för hundar, särskilt under valptiden. Om man lämnar sin hund ensam för länge riskerar bristen på aktivitet få hunden att utveckla ett negativt beteende, förklarar Jeanette Persson.

Larsgårdens hundpensionat

Även Svenska Kennelklubben, SKK, ser en ökning. Hans Rosenberg, som är presstalesperson, berättar om en ökning av antalet registrerade hundar på 12 procent, jämfört med 2020. Och mellan 2019 och 2020 var ökningen lika stor.

– Det är den största ökningen på 2000-talet. Då ska man komma ihåg att det bara är rashundar som vi registrerar. Hur det ser ut bland blandraserna och importhundar och smuggelhundar vet vi inte. Men det är lätt att sälja hund i Sverige i dag, säger han.

Är det bara negativt att antalet hundar ökar?

– Alltså, det är positivt att människor skaffar hund. Barn, familjer och äldre mår bra av det. Men köper du efter utseende eller känslor och inte kan tillgodose hundens behov blir det fel. Men människor i dag drivs av tidningar, sociala medier och ser folk på stan med en gullig valp och vill ha en likadan, men vad händer sen när du ska börja jobba? Man kan inte impulsköpa en hund och få det att funka ett eller två år, det måste fungera 15 år framåt i tiden. Hunden är ett sällskapsdjur, och som ordet antyder vill den få och ge sällskap.

Ut på tur. Fem av hunddagisets 40 placerade hundar går på promenad ihop.

Ut på tur. Fem av hunddagisets 40 placerade hundar går på promenad ihop.

Jeanette Persson
INTE OKEJ! Lämnade hundar i stekhet bil – sedan snodde paret dricksen

Så gör du om det inte funkar med hunden

De flesta uppfödarna inom SKK försöker sålla bland köparna och se till att köparna skaffar rätt ras. Ingen seriös uppfödare vill behöva ta tillbaka en unghund på åtta månader.

Men om man ändå känner att det blev fel med hunden tycker Hans Rosenberg att man ska kontakta sin uppfödare.

– Kontakta uppfödaren, erkänn du saknar tid eller att det blev för mycket för dig, så kan du få hjälp att ordna med en bra omplacering via uppfödarens kontaktnät. Det går inte om du köper av oseriös uppfödare eller om du har köpt en smuggelhund.

På Larsgårdens hundpensionat är det fullt. Så ser det ut även på andra dagis i Halland, berättar Jeanette Persson.

På Larsgårdens hundpensionat är det fullt. Så ser det ut även på andra dagis i Halland, berättar Jeanette Persson.

Larsgårdens hundpensionat

”Risk att hundar avlivas”

I hela Halland är det fullt på länets hunddagis. Jeanette Persson på Larsgårdens hundpensionat oroas över att hundar som inte får plats antingen kommer behöva lämnas ensamma för länge eller riskerar att omplaceras.

– Det är redan många hundar ute för omplacering så det kommer bli svårt att hitta bra hem. Men jag tror tyvärr många hundar kommer avlivas på fel grunder. Att fullt friska hundar avlivas för att ägaren inte har tid.

LÄS OCKSÅ: Hunden Siri lekte på stranden – då slutade hennes hjärta slå

LÄS OCKSÅ: Skulle adoptera hund – upptäckte att det var hennes försvunna valp

FOTO: Jari Välitalo, Jeanette Persson, Larsgårdens hundpensionat

SENASTE NYTT!