Rekordnivåer av corona i Europa – experternas kaosvarning inför jul

Christina Pagel

Nya coronavarianten omikron smittar som aldrig förr.
Nu varnar experter för den största vågen någonsin.
– Situationen är som mars 2020 igen, säger Christina Pagel, medlem i SAGE:s självständiga expertgrupp.

Omikron sköljer över världen och sprider skräck. Smittotalen når rekordnivåer på flera ställen runtom Europa och Nordamerika, samtidigt som experter slår fast att den nya varianten smittar betydligt mer än tidigare.

Storbritannien ser hur siffrorna stiger och stiger. I går, torsdag, nåddes ytterligare en rekordnotering när antalet fall skrevs till 88 736. Christina Pagel, medlem i SAGE:s självständiga expertgrupp, varnar för att det kan spåra ur ännu mer.

– Läget förändras så snabbt, situationen är som mars 2020 igen. Jag tror att regler och restriktioner kommer förändras nästan dagligen i kampen om att slå tillbaka detta, säger hon till The Guardian.

Coronaläget i Europa

Coronaläget i Europa just nu.

John Hopkins University

Omikron sprider sig fyra gånger så snabbt

Christina Pagel, och flera andra experter, är oroliga att antalet fall ska öka lavinartat. Om inget görs för att bromsa smittan kan det leda till överbelastade sjukhus på en nivå som vi tidigare aldrig sett förut. Man befarar även att man hamnat i en situation där en miljon britter kan smittas dagligen runt nyår.

– Även om den är hälften så farlig, sprider den sig fyra gånger så snabbt. Sjukvården kan hamna på bristningsgränsen på grund av det, säger Christina Pagel och hoppas att regeringen ska införa en akut lockdown inför jul.

I en ny studie från universitetet i Hong Kong har forskare undersökt vävnaden i bronkerna, luftrören mellan luftstrupen och lungorna, och kommit fram till att omikron sprids 70 gånger snabbare i vävnaden än vad deltavarianten gör.

Christina Pagel

Christina Pagel, medlem i SAGE:s självständiga expertgrupp, befarar att en miljon britter kan smittas dagligen runt nyår. ”Läget förändras så snabbt”, säger hon.

Alicia Canter

Nya studien: ”Smitt väldigt lätt”

Professor Michael Chan Chi-wai är den som har lett arbetet med studien. Han säger att resultaten ska ses med en viss försiktighet och att det finns flera faktorer som spelar in i bedömningen hur fort ett virus sprids.

Studien är ännu inte publicerad i en vetenskaplig tidskrift, men den norska professorn och immunologen Anne Spurkland vid universitetet i Oslo tycker dock att det är en positiv upptäckt.

– Studien pekar på att omikron smittar väldigt lätt, men kanske ger mindre allvarlig sjukdom eftersom den håller sig högre upp i luftvägarna som näsa och hals, säger hon till VG.

Coronapandemin

Experter är oroliga att sjukhus kan fyllas till bristningsgränsen. ”Även om den är hälften så farlig, sprider den sig fyra gånger så snabbt”, säger Christina Pagel.

Jakub Podkowiak

Upptäckten om laboratoriet i Wuhan

Virusforskare har sedan pandemins början försökt kartlägga virusets härkomst. Initialt trodde man att det kom från ett djur. Den uppfattningen har nu reviderats och teorin om att det kommer från ett laboratorium i Wuhan stärkts.

Molekylärbiologen Alina Chan, specialiserad på genterapi och cellteknik vid Broad Institute of MIT och Harvard, säger att hon funnit en koppling mellan Wuhan-laboratoriet och den västerländska organisationen Ecohealth Alliance. De hade strax innan pandemin arbetat med coronavirus från fladdermöss.

Alina Chan

Molekylärbiologen Alina Chan tror att coronapandemin startade i ett labb i Wuhan.

TONY LUONG

– Vi vet att detta virus har ett unikt kännetecken, det så kallade furin-klyvningsstället, och utan detta kännetecken skulle viruset inte kunna skapa denna pandemi, sa Chan inför det brittiska parlamentets vetenskapliga kommitté, enligt Aftonbladet.

– Information läckte ut om att Ecohealth och Wuhans virologiinstitut utvecklade en funktion för att infoga nya furin-klyvningsställen.

Corona

Coronapandemins ursprung kan komma från ett labb i Wuhan.

Newscom

LÄS OCKSÅ: Nytt corona-piller godkänt – effektiv mot omikron: ”Akilleshäl”

LÄS OCKSÅ: Svenska forskares teorier – därför tappar vi luktsinnet i covid

Foto: John Hopkins University, Alicia Canter, Jakub Podkowiak, TONY LUONG, Newscom

FRÅN FÖRSTASIDAN