Putins plötsliga erkännande: ”Har kolossala problem”

Vladimir Putin.

Putin har hela tiden hävdat att Ryssland har kunnat stå emot alla sanktioner från väst – tills nu.
För första gånger erkänner nu plötsligt den ryske presidenten att landet har ”kolossala” problem.
– Det är en enorm utmaning för vårt land, säger Vladimir Putin i en tv-sändning, rapporterar MailOnline.
Världsledarnas hån mot Putin ”Ska vi ta av oss kläderna?”
0:40

Efter reklamen: Världsledarnas hån mot Putin ”Ska vi ta av oss kläderna?”

(0:40)

Slå på ljud

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari i år har västs sanktionslista mot landet blivit längre och längre. Och så sent som i fredags beslutade EU:s utrikesminister om ännu ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, det sjunde i ordningen.

Enligt det Europeiska rådet är själva syftet med sanktioner att ”Rysslands agerande ska få kännbara konsekvenser för landet och att Rysslands förmåga att fortsätta anfallskriget ska motverkas på ett effektivt sätt.”

Putins oväntade ord inför alla: ”Problem”

Hela tiden har den ryske presidenten Vladimir Putin, 69, hävdat att Ryssland har stått emot de hårda sanktionerna – tills nu.

För under en tv-sänd videokonferens under måndagen vände Putin helt och erkände plötsligt att sanktionerna är en fullständig katastrof för Ryssland och har skadat landets ekonomi. Han medgav också att landet har blivit allt mer sårbart och isolerat och att utvecklingen har stannat, detta rapporterar MailOnline.

– Detta är en enorm utmaning för vårt land och skapar kolossala problem. Uppenbarligen kan vi inte utvecklas om vi är isolerade från resten av världen, men det kommer vi inte vara, säger Vladimir Putin i tv-sändningen enligt MailOnline.

Presidentens plan efter bakslaget: ”Kommer inte ge upp”

Putin viftade dock bort landets problem och kallade dem för ”temporärt”. Enligt presidenten så är baklaget efter alla sanktioner början på en ny fas för Ryssland.

– Vi kommer inte att ge upp och hamna i ett tillstånd av oordning eller, som några av våra ”välönskare” förutspår, gå tillbaka flera årtionden, säger Putin under tv-sändningen.

Han menar att landet nu istället kommer att fokusera på att utveckla egen ”suverän” teknologi från inhemska bolag nu när flera utländska företag valt att lämna Ryssland.

– De ska utvecklas snabbt och bli så bra att de lockar nya utländska investerare, sa Putin om de tänkta ryska bolagen, säger han i sändningen.

Men trots Putins optimism så ser det dock ut som att 2022 blir en dystert år för Rysslands ekonomi. En rapport från Världsbanken menar att landets bruttonational­produkten (BNP) förväntas sjunka med 11 procent. Den nedgången i BNP skulle vara den största sedan Sovjetunionens kollaps.

FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL/Valery Sharifulin

FRÅN FÖRSTASIDAN