Professorn OVANLIGA uppfinning: Magnetiskt munlås: ”Är detta satir?”

Sugen på en magnetisk diet?

Foto: University of Otago
Sugen på att tappa några sommarkilon?
Då har ett universitet i Nya Zeeland en magnetisk lösning för dig.
Men metoden är inte till för dig med klaustrofobi.

Har både nubben och sillen lagt sig på magen efter midsommar? Eller vill du bara förlora några enkla kilo – med en effektiv metod? Då har University of Otago, i Nya Zeeland svaret för dig. Även om lösningen minst sagt är en aning okonventionell?

Uppfinningen har fått namnet ”världens första viktminsknings-apparat”. Apparaturen installeras i munnen med en operation. Med två magneter hålls övre och undre käke fast. Munnen kan endast öppnas 2 millimeter när munlåset är inopererad.

En prototyp av munlåset från universitetet.

Foto: University of Otago

Fick starka reaktionär på Twitter: ”Är detta satir?”

Anledningen till den lilla öppningen är för att användaren ska kunna andas, samt kunna kommunicera, det vill säga prata med munnen. Men vad går egentligen att äta när apparaturen är inopererad?

Uppfinnaren bakom munlåset, professor Paul Brunton menar att användaren av munlåset endast ska kunna få i sig flytande föda och på så vis minska sin totala vikt.

Professor Paul Brunton.

Foto: University of Otago

Universitetet i Otago presenterade sin lösning på fetma-pandemin på Twitter. Något som fått användare på plattformen att reagera starkt.

”Jag tycker det här är hemskt. Väldigt förnedrande”, skriver en Twitter-användare som svar till universitetets lösning på världens fetma-pandemi.

”Ja, problemet är ju givetvis att vi tjockisar inte kan hålla våra munnar stängda”, skriver en annan användare.

En trejde Twitter-användare frågar kort:

”Är detta satir?”.

Personer som ingick i studien förlorade nästan 6,5 kilo

Sex personer ingick i test-gruppen för att utveckla munlåset. Testprovet gjordes i Dublin, Irland. Totalt förlorade personerna som ingick i testet 6,36 kilo i genomsnitt, enligt den vetenskapliga tidskiften British Dental Journal.

Munlåset har ett inbyggt säkerhetslås. I nödfall kan den som installerar munlåset öppna munnen, om i fall att personen drabbas en panikattack, eller om något skulle fastna i halsen till exempel.

Universitetet i Otagos professor Paul Brunto menar att uppfinningen är till för att slå ner fetma-pandemin. Ett samhällsproblem som finns i nästan varje utvecklat land i världen.

TRAGEDI Idrottsstjärnan och svenska flickvännen Rebeccas sorg

Metoden är säker och billig, säger professorn. Han tillägger dessutom att den är tillgänglig för de flesta, eftersom den kan installeras av en vanlig tandläkare.

– Apparaturen är inte påträngande, den går att ta bort med lätthet, ekonomisk och är dessutom en mer attraktiv metod än att personen måste genomgå en fullskalig operation. Fakta är att munlåset inte har några negativa effekter, säger professor Paul Brunto i ett pressmeddelande.

Det beräknas att omkring 1,9 miljarder vuxna människor är överviktiga runt om i världen. Det finns dessutom studier som pekar på att hela 57 procent av världens population skulle vara överviktig till och med 2030.

LÄS OCKSÅ: Tonfisken från Subway DNA-testades – två kvinnor stämde företaget

LÄS OCKSÅ: Varför blir nästan inga svenska tonårstjejer gravida längre?

Foto: University of Otago