krimfall

Polisman misstänks stulit varor från Ikea – nu överklagas domen

Polisman misstänks stulit varor från Ikea – nu överklagas domen

Foto: Thomas Karlsson/DN/TT
En polis extraknäckte på Ikea – och misstänks stulit kvarglömda varor ur en kundvagn. Mannen frikänns från åtalet.
Men nu överklagar åklagaren domen, rapporterar Dagens Juridik.
Attackeras av aggressiv björn
0:39

Efter reklamen: Attackeras av aggressiv björn

(0:39)

Slå på ljud

Tidigare i år uppdagades det att en polisman åtalats för stöld. Mannen ska ha stulit kvarglömda varor när han jobbat extra på varuhuset Ikea.

Enligt åtalet ska mannen återlämnat varor från Ikea, som andra kunder köpt, men sedan glömt kvar i varuhuset han arbetade på – i syfte att tjäna pengar, skiver tidningen. Polisen nekar till alla anklagelser. Han hävdar att återköpen har gjort med varor han själv, eller en närstående, har köpt in själv.

Tingsrätten höll med honom – och frikände mannen,

Enligt domstolen faller inte handlingen inom ramen för stöld. Åklagaren var däremot inte nöjd med domslutet – och har valt att överklaga.

Poliskollegan: ”Tog hand om varor”

Under domstolsprocessen har en kollega till polisen vittnat. Vittnet säger att mannen ”tog hand om varor” som glömts i kundvagnar på varuhusets parkering.

Polismannen ska sedan ha lämnat tillbaka varorna och på så sätt tjänat extra pengar. Polismannen ska ha tjänat upp till 10 000 kronor på ett år, menar kollegan som vittnat. Även tingsrätten anser det osannolikt att polismannen hittat på det han sagt till sina kollegor.

Men polismannen frikänns trots detta från åtalet. Nu överklagas den friande domen av åklagaren, som vill att hovrätten dömer mannen för stöld alternativt olovligt förfogandet.

Foto: TT, Thomas Karlsson/DN/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN