politik

PM Nilsson lämnar som Kristerssons statssekreterare efter ålskandalen

PM Nilsson

FOTO: Anders Wiklund/TT
PM Nilsson lämnar jobbet som Ulf Kristerssons statssekreterare efter ålskandalen.
– Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna...”, skriver statssekreterare bland annat i ett Facebookinlägg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ardalan Shekarabi (S): ”Oacceptabelt att ljuga för polisen”
1:42

Efter reklamen: Ardalan Shekarabi (S): ”Oacceptabelt att ljuga för polisen”

(1:42)

Slå på ljud

PM Nilsson lämnar jobbet som Ulf Kristerssons statssekreterare. Detta efter avslöjandet om att han har har tjuvfiskat ål. Han utreds nu för brott mot artskyddsförordningen.

"Jag vill tacka Ulf Kristersson för hans förtroende, hans varma ledarskap och glada humör. Har en fantastisk stab som var rolig att jobba med. Jag har lärt mig väldigt mycket på en visserligen alltför kort men mycket intensiv tid", skriver PM Nilsson bland annat på sin Facebooksida om beslutet.

Det var i september 2021 som Havs- och vattenmyndigheten tog PM Nilsson med elva kilo ål och fyra ryssjor gömda i hans båt i Karlskrona. Ålen räknas som en akut hotad art. Det finns bara cirka 1–5 procent av ålbeståndet kvar jämfört med 1950. Det är därför förbjudet att fiska ål förutom för yrkesfiskare som har särskilda tillstånd.

Ulf Kristerssons ord om att PM Nilsson lämnar

Ulf Kristersson tycker att det är tråkigt att PM Nilsson lämnar som hans statssekreterare, skriver han i ett sms till SVT.

Ulf Kristersson.

Det var i slutet av oktober i fjol som PM Nilsson började jobba som statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson.

Pontus Lundahl / TT

”Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer sakna honom”, skriver Ulf Kristersson.

Det var i slutet av oktober i fjol som PM Nilsson meddelade att han skulle börja jobba som statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson.

FOTO: Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN