Oväntade fyndet: Nio neandertalare hittade i grotta

Neandertalare har hittats i Italien

Kvarlevor från vad man tror är minst 50 000 år gamla neandertalare har hittats.
Fynden gjordes i Guattarigrottan i Italien.
– De här fynden kommer hjälpa till att berika studierna om neandertalarna, säger Italiens kulturminister Dario Franceschini.

Under lördagen annonserade kulturdepartementet i Italien att man gjort ett rejält fynd i Guattarigrottan, vid kusten mellan Rom och Neapel, där man hittat kvarlevor från totalt nio neandertalare.

– Tillsammans med två andra fynd på samma plats har man nu hittat totalt elva individer i Guattarigrottan, vilket bekräftar att det är en av de viktigaste platserna i världen för neandertalmänniskan och dess historia, sa kulturdepartementet enligt France24.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS MER: Nytt monument får statyn i Rio att blekna

Enligt experter från Tor Vergata-universitetet i Rom ska det röra sig om sju män, en kvinna och en pojke. De tror att åtta av dem levde för mellan 50.000 till 60.000 år sedan. Den nionde kan vara så gammal som 100.000 år. Det skriver The Guardian.

Kvarlevor hittade i Guattarigrottan

Kvarlevor från neandertalare hittade i Guattarigrottan.

HANDOUT

Kulturministerns galna lycka efter fyndet

Mario Rolfo, professor i arkeologi vid Tor Vergata-universitetet, kallar fyndet för "spektakulärt" och säger att neandertalarna förmodligen jagats och dödats av hyenor, som sedan släpat kropparna till grottan och ätit upp dem.

– En kollaps, möjligen orsakad av en jordbävning, förseglade grottan för mer än 60.000 år sedan och kunde därmed bevara resterna i tiotusentals år, säger Mario Rolfo till tidningen.

Italiens kulturminister, Dario Franceschini, är även han överlycklig över fyndet och kallar det för en "extraordinär upptäckt som hela världen kommer att prata om".

– De här fynden kommer hjälpa till att berika studierna om neandertalarna, säger han.

LÄS OCKSÅ: 33-årige Jimmy Sjöberg stukade fingret – dödförklarades av läkare

LÄS OCKSÅ: Världens dyraste skilsmässor – Elin Nordegren med på listan

LÄS OCKSÅ: Chocken: Halima Cisse från Mali väntade sju barn – läkarna missade två

FOTO: TT/Emanuele Antonio Minerva, TT/Federico Gambarini

Senaste nytt