OS-stjärnan död i tragisk olycka – efter första guldet någonsin

Lee Kiefer och Anthony ”Buckie” Leach

Tränaren Anthony ”Buckie” Leach hade en stor del i USA:s första fäktningsguld någonsin.
Nu har OS-tränaren omkommit i en tragisk trafikolycka.
– Minnet efter honom kommer handla om vilken fantastisk person han var, säger kollegan Gia Kvaratskhelia.

Anthony ”Buckie” Leach, 62, levde drömlivet. Tränarkarriären blomstrade som aldrig förr och rollen som OS-tränare var det största som hade hänt honom.

OS i Tokyo blev en succé. USA:s damlag i fäktning var både individuellt och gemensamt skickliga. Som ett lag hamnade de på en fjärdeplats. Även om pallplatsen uteblev, var Anthony ”Buckle” Leach stolt över prestationen.

Men det största, och även historiska, inträffade när skickliga fäktaren Lee Kiefer, 27, blev den första att vinna ett OS-guld för USA i individuell fäktning. Under hela kampen blev hon vilt påhejad och guidad av Anthony.

– Allt känns fortfarande overkligt. Det glädjer mig att se min tränare och familj så glada just nu, sa Lee Kiefer till The Today Show efter historiska guldmedaljen.

Lee Kiefer

Lee Kiefer såg till att USA fick sitt första guld i individuell fäktning under OS i Tokyo. Påhejad av tränaren Anthony ”Buckie” Leach var hon överlycklig efter segern, men var ännu lyckligare att få dela glädjen med familj och kollegor.

TASS

Dog i svår trafikolycka

Direkt efter OS i Tokyo tog Anthony ”Buckie” Leach semester och begav sig ut på en road trip med motorcykeln. I lördags var han med om en svår trafikolycka och dog. Den overkliga glädjen har nu bytts ut mot overklig sorg.

”USA:s fäktningssällskap är förkrossade efter Anthony 'Buckie' Leach bortgång. Han var en av sportens mest erfarna OS-tränare och tränade USA:s damfäktningslag i OS 1996, 2004, 2016 och 2020”, skriver de i ett uttalande.

Anthony ”Buckie” Leach

Anthony ”Buckie” Leach var med i en allvarlig trafikolycka i lördags och dog. Fäktningsvärlden är nu i en obeskrivlig sorg och saknar tränaren som gjorde så stor inverkan på så många.

Instagram
TRAGEDIN OS-hjälten Olivia, 24, död – brodern om ofattbara sorgen

Fäktningsvärlden i sorg: ”Fantastisk person”

Anthony ”Buckie” Leach var omtyckt både som person och tränare. Till vardags var han assisterande tränare för laget Notre Dame Fighting Irish och på fem säsonger var han med och kammade hem flera prestigefulla titlar.

– Arvet han lämnar efter sig på Notre Dame och inom fäktningen sträcker sig långt mycket längre än idrottsliga prestationer hos fäktare och lag som han tränade, säger Notre Dames huvudtränare Gia Kvaratskhelia till lagets hemsida.

– Minnet efter honom kommer handla om vilken fantastisk person han var, hans godhet, hans passion, hans humor, och hur han lyckades förgylla livet för alla som hade turen att träffa honom.

Det är fortfarande oklart var olyckan inträffade.

Anthony ”Buckie” Lee och Lee Kiefer

Anthony ”Buckie” Lee och Lee Kiefer kände varandra väl. Han tränade USA:s OS-lag 1996, 2004, 2016 och 2020.

TT

LÄS OCKSÅ: OS-arrangören pudlar efter idrottsstjärnornas hårda barnkritik

LÄS OCKSÅ: Lasse Granqvists hårda kritik efter TV4:s sändningshaveri i EM

Foto: Instagram, TASS, TT

Senaste nytt