OS-arrangören pudlar efter idrottsstjärnornas hårda barnkritik

Aliphine Tuliamuk och Alex Morgan

OS-tävlande småbarnsmammor rasade mot beslutet att inte få ta med sig sina ammande barn till tävlingen.
Nu väljer arrangören att ändra upplägget.

OS i Tokyo var tänkt att hållas 2020. På grund av pandemin togs beslutet att ställa in och återuppta tävlingen nästkommande år. Den 21 juli drar de efterlängtade sommarspelen äntligen igång, men med hårda restriktioner.

Restriktionerna har framför allt fått flera idrottskvinnor att reagera, då de inte får ta med sig sina nyfödda barn till tävlingen. Fotbollsstjärnan Alex Morgan, 31, som fick sitt första barn i maj 2020, är en av dem som kritiserat beslutet.

– Jag har inte varit utan min dotter i mer än tre dagar sedan hon föddes. Hon är bara 13 månader gammal och det skulle vara oerhört tufft att som nybliven mamma tävla i OS utan henne med mig, sa hon till People i tisdags och kritiserade även beslutet att återuppta de olympiska spelen mitt i en pandemi.

Alex Morgan med dottern Charlie

Alex Morgan spelar till vardags i fotbollslaget Orlando Pride. Här är hon med dottern Charlie.

Andrew Bershaw

Kim Gaucher och Aliphine Tuliamuks kritik

Kanadensiska basketspelaren Kim Gaucher, 37, har också riktat hård kritik mot OS-arrangören. I en video på Instagram säger hon att hon tvingas välja mellan att vara en ammande mamma eller en tävlande i OS.

– Tokyo har sagt inga vänner, ingen familj och inga undantag, säger hon.

Maratonlöparen Aliphine Tuliamuk, 32, har en femmånaders bebis och skriver på Instagram att OS skulle innebära att hon tvingas vara borta från sitt barn i tio dagar.

”Jag har försökt att inte tänka på att Zoe inte kommer att få följa med till Tokyo, men när vi möttes för teambuilding i Eugene för en vecka sedan hade jag inget val. Jag har gråtit mycket sedan dess”, skriver hon på Instagram.

BACKAS Hanna Marklund stöttas av följarna: ”Genomvidrigt”

”Jag vet att det bara handlar om tio dagar, och att hon kommer klara sig bra, och att så många mammor upplever samma sak, men jag kan inte ens tänka på att vara ifrån henne i mer än en halv dag”.

OS-arrangörens vändning

Lyckligtvis för Alex Morgan, Kim Gaucher och Aliphine Tuliamuk har OS-arrangören ändrat sitt beslut. På torsdagen meddelade de att det numer är tillåtet att ta med sig ammande barn till tävlingen. Däremot är det fortfarande stenhårda krav på att ta med familj och vänner.

”Efter noggrant övervägande, med hänsyn av den unika situation som ammande mammor befinner sig i, har vi glädjande kommit fram till att ammande barn kommer att kunna följa med till Tokyo, står det i uttalandet, enligt People.

LÄS OCKSÅ: Lasse Granqvists hårda kritik efter TV4:s sändningshaveri i EM

LÄS OCKSÅ: 27-åriga Caitlin röker marijuana nära barnen: ”Blir en bättre mamma”

Foto: Instagram

Senaste nytt