TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Nytt dopingutspel mot Therese Johaug – efter skidstjärnans OS-succé

12 feb, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Therese Johaug
Ryssland är rasande på Norge.
Nu bojkottar de all norsk media – och kommer med dopingutspel mot Therese Johaug.
– De pratar bara dåligt om oss, säger Jelena Välbe, ordförande för det ryska skidförbundet.
Annons
Udda världsrekordet – går ner i split och åker rullskridskorBrand logo
Udda världsrekordet – går ner i split och åker rullskridskor

Ryssland befinner sig i ett kaosartat ordkrig mot Norge. Kriget började när NRK-experten Jan Petter Saltvedt gick ut och skrev att ryska atleter inte ens borde få vara med i OS efter alla dopingskandaler i Sotji 2014.

Texten skrevs efter att längdskidåkaren Alexander Bolsjunov sopat banan med samtliga konkurrenter i spåret under herrarnas skiathlon.

Efter orden har tränare och ryska atleter rasat. Den förre detta skidlegendaren Jelena Välbe, i dag ordförande för det ryska skidförbundet, har även tagit det ett steg längre och vägrar nu att prata med norsk media.

Alexander Bolsjunov
Alexander Bolsjunov sopade banan med motståndet i herrarnas skiathlon. Efteråt skrev NRK-experten Jan Petter Saltvedt att han var imponerad över ryssen, men att Ryssland inte ens borde få vara med i OS.
Annons

Ryska dopingutspelet mot Johaug

Jag har utlyst en bojkott av norska medier. Efter spurten kom de fram till mig, och då sa jag till journalisterna: ”Jag vill inte prata med er”, säger Jelena Välbe till ryska sajten Sport-Express, enligt Dagbladet.

Jelena Välbe tycker att Norge spelar fulspel. Norska OS-hjälten Therese Johaug har tidigare åkt dit för doping och stängdes då av från all tävling i 18 månader, något som Ryssland inte nämnde en enda gång, enligt Jelena Välbe.

– Jag vill över huvud taget inte prata med norska journalister. De pratar bara dåligt om oss. Det är inte snyggt. Glömmer ni att Therese Johaug också var dopad och avstängd? Vi har aldrig nämnt att samma sak hände med Martin Johnsrud Sundby? Och varför säger ni nu då att Bolsjunov inte är ren? säger hon, enligt Sportbibeln.

Jelena Välbe
Jelena Välbe, ordförande för det ryska skidförbundet, vägrar prata med norsk media efter Jan Petter Saltvedts rader i en artikel.
Annons

NRK-expertens ilska: ”Ren teater”

Jan Petter Saltvedt menar i sin tur att Jelena Välbe helt missuppfattat innehållet i hans artikel. Det han ville belysa var den systematiska dopingskandalen som inträffade i Sotji 2014, och skrev ingenting om att Alexander Bolsjunov skulle vara dopad.

– Det finns ingen attack alls mot Bolsjunov eller någon annan rysk utövare i Peking. Jag skriver att Bolsjunov är en gåva till längdskidsporten och en fantastisk idrottare, säger han till Dagbladet.

Therese Johaug
Therese Johaug åkte dit för doping och stängdes av i 18 månader. I dag är hon tillbaka i skidspåren och gjort succé i OS 2022.

NRK-experten tycker i stället att Jelena Välbe duckar viktiga frågor om den ryska dopingskandalen i Sotji.

– Det är ren teater hon håller på med. Jag skulle önska att Jelena Välbe hade läst vad jag skrivit och förklara vad hon tycker om det som hände i Sotji 2014. Nu ska hon helt plötsligt bojkotta all norsk press, det säger rätt mycket om hennes världsbild, säger han.

Jan Petter Saltvedt
Norske NRK-experten Jan Petter Saltvedt tycker Ryssland är larviga och säger att Jelena Välbe spelar teater.

Foto: Fredrik Hagen, Vesa Moilanen / TT, Vidar Ruud, Torstein Bøe

Annons