Nyblivna mamman får över 440 000 efter manliga kollegernas ord

Sally-Anne Shipp fick ta emot elaka och kränkande kommentarer när hon blev gravid. En av de manliga cheferna som behandlade henne illa var Paul Gisbourne.

FOTO: Privat/Linkedin, Kentaroo Tryman/Maskot

Den blivande mamman Sally-Anne Shipp, 42, fick utstå hån och mobbning när hennes manliga kolleger fick veta att hon var gravid.
Under mammaledigheten blev hon av med chefsjobbet och fick lönen sänkt med 250 000 kronor per år.
Nu måste bolaget betala ett saftigt skadestånd till henne.

Kvinnan tvingades föda på motorvägen – hör det dramatiska larmsamtalet här
Slå på ljud

Företaget Citysprint jobbar med leveranser av varor och gods och är ett av Storbritanniens största bolag inom marknaden. Nu har transportjätten hamnat rejält i blåsväder.

I centrum för skandalen står en nybliven mamma.

Trots att Sally-Anne Shipp, 42, hade en hög position och jobbade som marknadschef på företaget, hindrade det inte hennes manliga kolleger från att bete sig riktigt kränkande mot henne när hon berättade att hon var gravid.

De högt uppsatta manliga cheferna var snabba med att mobba henne, skriver Daily Mail.

ANNONS: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Ville satsa pengar på hennes viktuppgång

När hon först berättade om graviditeten för Craig Eddy, som var operativ chef på bolaget, undrade han när hon hade slutat med p-piller. Hon fick även frågor om hur hon trodde hennes karriär skulle påverkas av graviditeten.

Andra manliga chefer, bland annat Paul Gisbourne, sa att de ”borde satsa pengar på hur mycket hon skulle gå upp som gravid” och frågade intima frågor om hennes graviditet.

Under rättegången nekade han till att någonsin sagt så.

Graig Eddy och Paul Gisbourne var båda med och mobbade gravida Sally-Anne Shipp. I dag rekommenderar de och skriver gott om varandra på yrkesnätverket Linkedin.

Graig Eddy, till vänster, och Paul Gisbourne, till höger, var båda med och mobbade gravida Sally-Anne Shipp. I dag rekommenderar de och skriver gott om varandra på yrkesnätverket Linkedin.

Privat/Linkedin

Larmade kvinnliga chefer

Innan mammaledigheten började i juni 2019 slog Sally-Anne Shipp larm till två kvinnliga chefer, HR-avdelningens chef Georgina Kilcoyne och affärschefen Rosie Bailey, och berättade att kommentarerna känts nedvärderande och kränkande.

Tanken var att Sally-Anne Shipp skulle vara tillbaka på jobbet i mars 2020. Men under föräldraledigheten strukturerades företagets ledningsgrupp om. Plötsligt ansågs Sally-Anne Shipps tjänst vara överflödig. Men hon fick ingen information.

Mamman petades från chefjobbet – via mejl

Till sist fick hon ett mejl med den nya organisationsstrukturen och såg att hennes eget namn saknades.

Hon svarade på mejlet:

”Att från ingenstans motta ett sådant här mejl under sin mammaledighet är inte ett acceptabelt sätt att hantera en situation som den här”.

Fick sänkt lön

Svaret från Citysprint blev en chock.

Från att ha haft en årslön på en bra bit över miljonen skulle nu Sally-Anne Shipp förflyttas och få en ny lön, sänkt med mer än 250 000 kronor per år.

Dessutom var det inte någon ny tjänst mer än på pappret – samma jobb skulle fortfarande utföras, men titeln och lönen skulle sänkas.

Sa hon nej skulle hon få sparken.

De kvinnliga cheferna Georgina Kilcoyne och Rosie Bailey jobbar kvar på Citysprint.

Sally-Anne Shipp larmade de kvinnliga cheferna Georgina Kilcoyne, till vänster, och Rosie Bailey, till höger, men det fick inte mobbningen att upphöra. Båda jobbar i dag kvar på Citysprint.

Privat/Linkedin

Samtidigt som Sally-Anne Shipp fick det skamligt låga ”erbjudandet” fick männen behålla sina jobb eller befordrades med ännu högre lön i omorganisationen.

Det är väldigt ”lägligt” att den enda personen som degraderas från ledningsgruppen är den person som var på mammaledighet under samma period som besluten fattades”, kommenterade Sally-Anne Shipp saken när hon kontaktade kollegerna.

Sally-Anne: Det gav stress och ångest

Men bolaget verkade inte ett dugg intresserade av att ta emot kritiken. Till sist skrev Sally-Anne Shipp ett mejl till affärschefen:

”Jag är verkligen extremt bedröva över att majoriteten av min föräldraledighet (nästan sex månader) blivit en fullständigt orolig tid och att jag har blivit satt under enorm stress och ångest under en av de viktigaste perioderna i mitt liv”, skriver den förtvivlade marknadschefen och nyblivna mamman.

I september förra året fick Sally-Anne Shipp sparken eftersom hon vägrat gå med på att få en ny tjänst med sänkt lön.

Får rejält skadestånd

Nu har en arbetsdomstol gett Sally-Anne Shipp rätt och företaget måste betala ut 35 000 pund, omkring 440 000 kronor, till henne. Domstolen slår fast att företaget diskriminerat Sally-Anne Shipp för att hon var gravid och mammaledig.

Enligt domaren gjordes företaget medvetet den nya tjänsten så pass oattraktiv att Sally-Anne Shipp skulle säga nej till den.

De flesta av de manliga cheferna erkänner att de sagt de elaka och kränkande kommentarerna till Sally-Anne Shipp, men Craig Eddy, som frågade när hon slutat med p-piller, nekar till att ha fällt uttalandena. I dag har han lämnat Citysprint och jobbar på ett annat logistikföretag. Även Paul Gisbourne har bytt jobb. Båda männen skriver positivt om varandra på yrkesnätveketverket Linkedin.

Citysprint säger till Daily Mail att de är besvikna på domen, samtidigt som de säger att kommentarerna var oacceptabla och att de inte speglar kulturen på företaget. HR-chefen Georgina Kilcoyne och affärschefen Rosie Bailey jobbar båda kvar.

LÄS OCKSÅ: Anna tvingas betala 150 000 kronor till mannen efter våldtäkten

LÄS OCKSÅ: Fruns sorg efter 31-årige hockeystjärnans död

FOTO: Privat/Linkedin, Kentaroo Tryman/Maskot

FRÅN FÖRSTASIDAN