coronapandemin

Nya rekommendationer från FHM: Vaccinera dig om du är över 65

Folkhälsomyndigheten rekommenderar pensionärer att vaccinera sig för covid-19.

FOTO: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt vaccination mot covid-19.
Åtminstone om du är 65 år eller äldre.
Äldre personer utvecklar ett något sämre immunsvar efter vaccination och immuniteten avtar snabbare än hos yngre friska”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Restriktionerna slopas i Sverige "Dags att öppna upp"
0:37

Efter reklamen: Restriktionerna slopas i Sverige "Dags att öppna upp"

(0:37)

Slå på ljud

Covid-19 är INTE ett minne blott, trots att många verkar tro det. Smittan fortsätter att sprida sig och nu inför jul har det varnats för potentiella smittohärdar i hemmen runtom i hela landet.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har under torsdagseftermiddagen skickat ut en rekommendation om nya vaccinationsrutiner via sin hemsida. De vill att 65-plussare och personer i riskgrupp vaccinerar sig mot covid-19 en gång per år. Dessutom inkluderar rekommendationen ett förslag om att personer över 80 år, samt boende på särskilda boenden för äldre (SÄBO), ska ta två påfyllnadsdoser per år framöver.

Karin Tegmark Wisell är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Hon är därmed myndighetschef och leder verksamheten.

Karin Tegmark Wisell är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Hon är därmed myndighetschef och leder verksamheten.

FOTO: Chris Anderson/TT

Vaccinationsgraden har varit hög i Sverige under pandemin. De grupper som rekommenderats vaccination mot covid-19 har i stor utsträckning följt råden och därigenom fått ett bra skydd. Men äldre personer utvecklar ett något sämre immunsvar efter vaccination och immuniteten avtar snabbare än hos yngre friska. Detta innebär att äldre har större behov av påfyllnadsdoser än yngre”, skriver FHM på sin hemsida.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

FHM:s nya rekommendation gäller från 1 mars 2023

Däremot finns i nuläget inga rekommendationer gällande fortsatt vaccinering för människor under 65 år. De ska komma med ett uttalande i början av nästa år.

Folkhälsomyndigheten bedömer att skyddet mot allvarlig sjukdom och död är gott även fortsatt för de som är 64 år och yngre och som inte har medicinska riskfaktorer”, skriver myndigheten.

Den nya rekommendationen gäller från 1 mars 2023 och tills vidare.

FOTO: Johan Nilsson/TT, Chris Anderson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN