Hallengrens löfte efter hårda kritiken – nya regler för karantän

Lena Hallengren, socialminister.

FOTO: SVT, Maskot
Testningen har slagit i taket och arbetsplatser står tomma.
På torsdagen presenterades nya svenska coronareglerna.
• Karantänen kortas från sju till fem dagar.
• Det införs nya regler för testning.
Läs allt här!
0:41

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S) om städincidenten "Jag har alltid betalat vitt"

(0:41)

När smittan ökar kraftigt och många blir sjuka har det nästan varit omöjligt att få tag på ett pcr-test för att utröna om förkylningen är just en förkylning eller covid-19. De svenska reglerna kräver dessutom familjekarantän – att du måste sitta sju dagar i karantän om någon i ditt hushåll blir sjuk i corona.

Lena Hallengrens hemliga liv – ärliga orden om dottern Klara, 17

Tio procent inom polisen var hemma sjuka

Det här är två saker som ställt till det för arbetsgivare runt om i landet. När de anställda inte kan testa sig är det svårt att veta om de måste sätta hela familjen i karantän eller inte. Arbetsplatser ekar tomma och förskolor har svårt att hålla öppet när pedagogerna är sjuka. För barnfamiljerna blir det genast problem.

Ekot rapportertade att bara under onsdagen tvingades drygt tio procent av polisens anställda stanna hemma, enligt Ekot.

Socialminister Lena Hallengren, socialdemokraterna, debatterade mot Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Lena Hallengren (S) och Nyamko Sabuni (L) debatterade frågan i SVT:s Aktuellt.

SVT

Lena Hallengren: ”Blir lidande”

Nu ändras reglerna om familjekarantän – det hintade socialminister Lena Hallengren (S) om redan i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen. I sändningen debatterade hon med Nyamko Sabuni (L), som var minst sagt kritisk till regeringens hantering av pandemin.

Hallengren lovade att regeringen hade uppfattat problemet och att nya regler är på gång:

– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, sa Hallengren.

Ministern: Jag lyssnar på Folkhälsomyndigheten

Samtidigt ville Hallengren passa på att förtydliga att det är Folkhälsomyndigheten som föreslagit karantänsreglerna – inte regeringen. Men även på myndigheten har en diskussion om reglernas utformning pågått de senaste dagarna och i dag torsdag kommer nya bud, lovade ministern.

– Det är en expertmyndighet på smittskydd, bestående av över 500 experter och jag lyssnar på den. Det är FHM som rekommenderat de gällande karantänsreglerna – och det kommer nya besked imorgon, säger hon.

Lena Hallengren, socialminister.

Lena Hallengren bemötte kritiken i SVT:s Aktuellt.

SVT

Nya regler för karantän och test

På torsdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndigheterna att familjekarantänen kortas ner till fem dagar. Samtidigt införs nya prioriteringar för när och vilka som ska testa sig för corona.

Folkhälsomyndigheten vill minska trycket på testningen och ändrar därför sina råd. Personer som har medicinska behov eller de som jobbar inom sjukvård eller äldreomsorg kommer att vara prioriterade. Det är även skolelever och vuxna som måste jobba på plats.

– Vi andra ska inte testa oss nu, vi ska stanna hemma i fem dagar, vara febefri i minst två dagar och vara allmänt bättre, sedan kan vi återgå till våra fritidsaktiviteter och vårt arbete, svarar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten när hon får frågor om de nya reglerna.

Har du gjort ett självtest, även kallat antigentest, som visat sig vara positivt behöver du inte ta ett pcr-test. Får du ett negativt provsvar på ett antigentest efter symptom ska du vara hemma tills du är frisk, i minst fem dagar.

Här är nya reglerna för karantän och testning – detta gäller nu:

KARANTÄN

Är du symptomfri och någon du bor med testar positivt kan du fortsatt gå till arbete eller skola om du är:

• Vaccinerade med dos 3.

• Haft covid-19 de senaste tre månaderna.

• En person som jobbar inom samhällsviktig verksamhet. Det förutsätter riskreducerande arbete och du ska inte träffa vänner eller delta i aktiviter utanför jobbet.

För alla andra kortas tiden du ska stanna hemma när någon är sjuk i hushållet – från 7 dagar till 5 dagar.

Karantän vid misstänkt eller bekräftad covid-19
Du som har covid-19 kan gå tillbaka till ditt arbete eller skola efter karantän i minst fem dagar. Under de två sista dygnen ska du vara feberfri och känna dig återställd.
Det gäller även om du inte testat dig, men har symptom.

TESTNING

Provtagning med pcr-test ska ske:

• Vid medicinska behov

• Inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg

• Person med symptom vars arbete kräver fysisk närvaro samt elever i grund- och gymnasieskolan och motsvarande skolformer

Den som har symptom och tagit ett självtest behöver inte följa upp med ett pcr-test – oavsett provsvar. Oavsett provsvar ska man stanna hemma i minst 5 dagar och tills man känner sig frisk.

Arbetsplatser inom vår oh omsorg rekommenderas att vidta riskreducerande åtgärder eftersom smittspridningen är hög. Exempelvis screena med antigentest.

-

LÄS OCKSÅ: Läkarens varning – smittade gravida föder för tidigt

LÄS OCKSÅ: Professorns vädjan – därför ska du inte PCR-testa dig

FOTO: SVT

SENASTE NYTT!