Novak Djokovic kastas ut från Australien – kan portas flera år

Novak Djokovic

Australisk domstol gav tennisstjärnan Novak Djokovic rätt – och han fick resa in i landet för att spela Australian Open.
Men nu kastas han ut av migrationsminister Alex Hawke.
”Vår regering jobbar helhjärtat med att skydda Australiens gränser”, skriver han i ett uttalande.

Tennisstjärnan Novak Djokovic, 34, har de senaste dagarna varit på tapeten för sitt coronaagerande. Han har tidigare talat öppet om att han inte tror på modern medicin och att han är noggrann med vad han stoppar i kroppen.

Han har inte klargjort om han vaccinerat sig mot covid eller inte. Men det handlar inte bara om att den stora atleten hemlighållit vaccinbeslutet; han har även erkänt att han träffat en fransk journalist strax efter att han testat positivt på ett PCR-test. Det har även ryktats att han besökt andra event.

Trots att en av världens största racketspelare bett om ursäkt för sitt eventuella smittspridningsbeslut, har han hånats öppet i australisk media.

– Oavsett hur du ser på saker och ting så är Novak Djokovic ett ljugande, lömskt rövhål, sa nyhetsankaret Rebecca Maddern i Seven Network tidigare i veckan.

Novak Djokovic greps av gränspolis

Turerna har varit många – och kanske trodde Novak Djokovic att allt var i hamn när han i december förra året fick ett medicinskt inresevisum efter att ha visat upp ett positivt covidtest.

Men så fort han landade i Australien greps han av gränspolis och i stället för att träna tennis fick han infinna sig i rätten. Där beslutade domstol att hans visum inte skulle dras tillbaka och att han skulle få resa in i kängurulandet.

Novak Djokovic

Novak Djokovic, 34, tillhör absoluta toppskiktet i tennisvärlden

Mark Baker
Therese Johaugs oväntade miljoner – privata lyxlivet

Familjens ilska: ”Utsatts för tortyr”

Efter rättegången var det en nöjd Novak Djokovic som skrev på Twitter att han var nöjd med domarens beslut att upphäva återkallandet av visumet. Han hade alla avsikter att, trots den svåra tiden, tävla i Australian Open. Även hans familj var nöjda med domen.

– Vi är här för att fira vår son som lärt sig att tala sanning och stå för rättvisa. Han har inte brutit mot några av Australiens lagar men ändå trakasserats och utsatts för tortyr. Han hade fått ett visum för att åka dit och vinna turneringen. De här fem, sex dagar har vi kämpat för honom, för att göra hans röst hörd, sa mamman Dijana Djokovic på en presskonferens tidigare i veckan, enligt SVT.

Dijana Djokovic

Dijana Djokovic är inte nöjd med hur sonen behandlats i Australien. Hon beskriver det som tortyrliknande metoder.

Pedja Milosavljevic/SIPA/Shutterstock

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Migrationsministern kastar ut Novak Djokovic

Australiens migrationsminister Alex Hawke har dock befogenheterna att neka Novak Djokovic visum. Det har han nu gjort med motiveringen att det ”ligger i allmänhetens intresse” och att Australiens premiärminister Scott Morrisons regering gör allt för att bekämpa den ökade smittspridningen.

”Vår regering jobbar helhjärtat med att skydda Australiens gränser, speciellt i relation till covid-19-pandemin”, skriver Alex Hawke bland annat i uttalandet.

Novak Djokovic riskerar att portas från landet i tre år. Det är oklart om han kommer överklaga beslutet. Australien Open drar igång 17 januari.

Alex Hawke

Migrationsminister Alex Hawke går emot domstolens beslut och kastar ut Novak Djokovic från Australien: ”Allmänhetens intresse”, skriver han i ett uttalande.

Mike Bowers

LÄS OCKSÅ: Erik Karlssons stora förändring – chockar USA

LÄS OCKSÅ: Fruns sorg efter hockeyspelaren Jimmy Hayes, 31, död

Foto: Twitter, Mark Baker, Pedja Milosavljevic/SIPA/Shutterstock, Mike Bowers

SENASTE NYTT!