Misstänkt våldtäktsman avslöjades av sina tatueringar – 14 år senare

På den vänstra bilden syns Nicholas Rossis tatueringar och han som yngre. Till höger syns han i dag i rullstol med munskydd och med nedböjt huvud.

FOTO: Sky news/Jane Barlow AP
En 35-årig misstänkt våldtäktsman från USA avslöjades när han vårdades på en covidavdelning i Skottland – av sina tatueringar.
Sjukvårdarna tyckte att de var oroväckande lika bilder från Interpol.
Efter flera bortförklaringar, bland annat att han blivit tvångstatuerad, ska han nu ställas inför rätta.
Våldtäkter i Sverige
0:45

Efter reklamen: Våldtäkter i Sverige

(0:45)

Slå på ljud

Det är en bisarr historia som innehåller allt från en fejkad död, påstådda tvångstatueringar och mixtrande med fingeravtryck.

Historien började när den 35-åriga mannen vårdades för allvarlig covid-19 på ett sjukhus i Glasgow i Skottland i december förra året, rapporterar brittiska BBC. Sjukvårdspersonalen tyckte då att de kände igen tatueringarna på hans armar. De kom fram till att de var skrämmande lika tatueringarna på bilder som hade skickats ut av internationella polisorganisationen Interpol – föreställandes misstänkta våldtäktsmannen Nicholas Rossi.

Mannen sa sig dock heta Arthur Knight, komma från Irland och hävdade att han aldrig hade satt sin fot i USA. Sjukhuset kontaktade ändå polisen som grep mannen.

Bortförklaringarna: Tvångstatuerad och mixtrande med fingeravtryck

Det var då mannens bortförklaringar började. Han hävdade bland annat att han hade blivit tvångstatuerad på sjukhuset medan han var medvetslös. Han menade även att sjukhuspersonalen hade mixtrat med hans fingeravtryck. Allt detta för att sätta dit honom.

– Jag hade aldrig haft tatueringar innan jag blev inlagd på sjukhuset, sa han under förhandlingarna enligt BBC.

Ställs in för rätt – 14 år senare

För att avgöra mannens identitet har fallet tagits upp i domstol. Och nu har en domare fastslagit att mannen är Nicholas Rossi som misstänkts ha våldtagit en 21-årig kvinna i USA 2008. Nu 14 år senare ska han ställas inför rätta för sina brott och riskerar att utlämnas till USA.

Fejkade även sin egen död

Enligt BBC är Arthur Knight dock inte det enda fejknamnet han har använt genom åren. I delstaten Rhode Island gjorde han sig en politisk karriär som Nicholas Alahverdian. 2019 gick han ut i amerikansk media och sa att han hade cancer och bara hade veckor kvar att leva. I januari 2020 rapporterade flera medier att han hade dött. Men i stället hade han flytt till Skottland. Mannen kom dock inte undan lagen trots sina försök.

FOTO: Sky news/Jane Barlow AP

FRÅN FÖRSTASIDAN