melinda jacobs

Melinda Jacobs djupa sorg – 3 år efter dödsfallet: ”Älskade Esmeralda”

Melinda Jacobs djupa sorg – 3 år efter dödsfallet: ”Älskade Esmeralda”

Foto: INSTAGRAM/TT/Arkiv
Melinda Jacobs djupa sorg – tre år efter hemska händelsen.
”Jag saknar dig varje minut älskade Esmeralda”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”
0:38

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”

(0:38)

Slå på ljud

Melinda Jacobs, 38, blev ett ansikte för svenska folket 2020 – efter att det hemska fallet med hennes fosterdotter ”Lilla Hjärtat”, eller Esmeralda som heter uppdagades. Hon avled endast tre år gammal, efter att hon placerats hos sin biologiska föräldrar.

Jacobs, som hade haft Esmeralda i sitt familjehem, innan flickan återgick i föräldrarnas vård blev ansiktet utåt för flickan efter hennes död. För trots varningstecken – och att föräldrarna förlorat vårdnaden tidigare, så återgick den treåriga flickan i deras vård. Tio månader senare var hon död.

I och med fallet blev både svenska folket – och politiker berörda av den hemska historien. Ett brett politiskt intiativ togs och för en lagändring i LVU.

Melinda Jacobs under rättegången mot de biologiska föräldrarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill förändra lagstiftningen – Lex Lilla Hjärtat

Namnet för ändringen kom att gå under Lex Lilla Hjärtat, som Esmeralda först kallades i media. Även en utredning om läget togs och nu ser rgeri

– Det som hände Esmeralda får aldrig hända igen. Idag tar regeringen över utredningen från riksdagen som ska säkerställa att barns bästa skrivs in i lagen, inte bara föräldrarnas rätt till sina barn, och driver den vidare. Det är bokstavligen talat en fråga om liv och död, säger statsminister Ulf Kristersson, under en presskonferens i december.

– Den nuvarande lagstiftningen är inte tillräcklig. Därför drev vi – under tiden vi var i opposition – igenom något så ovanligt som en egen utredning i riksdagen för att säkerställa att barns bästa väger tyngre i lagstiftning än de biologiska föräldrarnas rätt till sina barn. Nu har den utredningen överlämnats till regeringen för att bli verklighet. Barnens rätt till en trygg och ljus framtid går före de biologiska föräldrarnas rätt till sina barn. En ny lagstiftning kommer att kunna rädda livet på barn som far illa, sa Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister, under samma pressträff.

Glädjen med E-type

I dagarna har Melinda Jacobs och Martin ”E-Type” Erikson varit i ropet av helt – och betydligt glädjefyllda, anledningar. För det omtalade paret har blivit med barn. En dotter – som fått ett namn inte helt utan betydelse.

Dottern heter nämligen: Izadora Elisabeth Esmeralda.

Jacobs hyllar Esmeralda – och beskriver saknaden

På Instagram hyllar nu Jacobs sin fosterdotter. I ett känslofyllt inlägg skriver fostermamman hur det var tre år sedan Esmeralda dog.

”Tre år sedan…När du dog, dog även en del av mig, med dig. En del av alla oss i familjen. Den enkla vägen hade varit att stanna i mörkret. Men jag valde livet och att ditt öde behövde berättas. Jag valde att bli din röst. För att uppmärksamma, belysa och framförallt undvika liknande händelser”, skriver Jacobs och fortsätter:

”Din död har bland annat lärt mig hur jag vill leva resten av mitt liv med min familj och mina vänner. Att värdesätta varenda dag även om det är en dålig sådan. Att känna tacksamhet och glädje även i det lilla.Jag står vid din minnessten idag med lilla Izadora. En vecka och tre dagar gammal. Livet gick vidare fast jag för drygt tre år sen trodde det va omöjligt”.

Melinda Jacobs avslutar med en kärleksförklaring – och beskriver sin djupa saknad:

”Jag saknar dig varje minut älskade Esmeralda”.

Foto: TT/Arkiv/INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN