Matpriserna skenar – så dyr kan din matkasse bli: ”Sämre skörd"

Matkassar och en person som handlar

Sämre skörd kombinerat med ökade priser på drivmedel, mineralgödsel och el.
Då blir din matkasse betydligt dyrare än vanligt.
– Det är den högsta prisökningen på livsmedel på mycket länge, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen, till Ekot.
Här kraschar det stilåkande matbudet
Slå på ljud

Alla behöver vi mat för att överleva. Nu kan det också betyda att vi måste hålla hårdare i plånboken framöver för att ha råd med kosten. Enligt Lantmännen, som äger varumärken som Axa och Kungsörnen, kommer det bli betydligt dyrare med mat framöver.

Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen, säger till Ekot att priset kan gå upp så mycket som tio procent. Det skulle innebära den största ökningen på över ett decennium.

– Det är den högsta prisökningen på livsmedel på mycket länge. Det kan säkert bli prisökningar på tvåsiffriga procentsatser, säger Per Arfvidsson.

Matkassar

Enligt Lantmännen kommer maten bli betydligt dyrare framöver. Sämre skörd i kombination med ökade priser på drivmedel, mineralgödsel och el är några av faktorerna.

Martina Holmberg / TT

Larmet: ”Den är signifikant lägre”

Sämre skörd kombinerat med ökade priser på drivmedel, mineralgödsel och el är några av faktorerna som ligger till grund för de ökade priserna, enligt Lantmännen.

– Mindre spannmål, helt enkelt, i kombination med massiva prisökningar på i princip alla insatsvaror; inklusive drivmedel, energi och transporter, säger Per Arfvidsson.

Totalt rör det sig om cirka 20 procent mindre skörd än det senaste femårssnittet.

– Det blir en sämre skörd än vad vi hade förväntat oss och hoppats på. Den är signifikant lägre än det senaste femårssnittet, om man räknar bort torkåret som var ett väldigt speciellt år.

Personer handlar

Matpriserna ökar: ”Det blir en sämre skörd än vad vi hade förväntat oss och hoppats på”, säger Lantmännens vice vd, Per Arfvidsson.

Maskot

LÄS OCKSÅ: Därför kan hull hos äldre vara nyttigt

LÄS OCKSÅ: Marijuana, sprit och miljoner – så lockas folk till att vaccineras

Foto: Martina Holmberg / TT, Maskot

FRÅN FÖRSTASIDAN