Magdalena Anderssons ärliga ord om tragiska dödsfallet i familjen

Magdalena Anderssons ärliga ord om tragiska dödsfallet i familjen

Sveriges Statsminister Magdalena Andersson har tidigare delat med sig av kärleken till maken Rickard och sina två barn.
Men nu öppnar hon upp om ett tragiskt dödsfall i familjen – när hennes älskade pappa dog i Alzheimers 66 år gammal.
– Det är en fruktansvärd sjukdom där du vet att du kommer tappa förmåga efter förmåga, säger hon i en intervju med Femina.

Det har varit ett hektiskt år för Magdalena Andersson (S), 55. Inte nog med att hon blev Sveriges första kvinnliga statsminister två gånger – bara i år. I höst har hon också ett riksdagsval framför sig.

Som tur är har hon alltid stöd hemifrån från maken Rickard Friberg och deras gemensamma barn, en 21-årig son och en 19-årig dotter.

– Familjen är en trygg och rolig plats. När jag var yngre förstod jag inte hur fantastiskt roligt det är att ha barn, men jag älskar verkligen att umgås med dem, att ha våra middagsdiskussioner, gå långa skogspromenader eller bara kolla på Rapport tillsammans, har hon tidigare sagt till Svensk dam.

Magdalena Andersson om upptäckten: ”Visste att något inte stämde”

Till skillnad från sina två barn som har ett syskon så växte Magdalena Andersson upp som ensambarn tillsammans med sina föräldrar Göran och Birgitta i Uppsala.

Magdalena Andersson var pappas flicka. Detta gjorde att det blev väldigt tufft när beskedet om pappa Görans sjukdom kom. Han hade drabbats av Alzheimers.

Magdalena Andersson som då, 1992, pluggade i Wien i Österrike skulle gå ut och äta med sin pappa.

– Det var uppenbart att pappa inte kunde greppa en hel meny. När han hade kommit ned en bit mindes han inte vad som stått där uppe. Det var svårt att beställa mat. Vi visste att något inte stämde och det gjorde också att det inte blev så dramatiskt när vi väl fick diagnosen. Vi fick ord på vad som var fel och ett begrepp. Det är en fruktansvärd sjukdom där du vet att du kommer tappa förmåga efter förmåga. Från att ha kört bil i hela sitt vuxna liv till att inte hitta hem från affären, säger hon till Femina i en intervju.

Ärliga orden om stora risken: ”Det vet jag om”

Magdalena Andersson var bara 35 år gammal och nybliven tvåbarnsmamma när hennes pappa gick bort 66 år gammal i sjukdomen Alzheimers.

– Första barnet förstod pappa att han hade fått ett barnbarn, när min dotter föddes är oklart, säger hon till Femina.

I dag tror hon att hennes pappa hade varit stolt över vad hon åstadkommit i karriären. Men mest stolt tror hon att han hade varit över personen hon har blivit, att hon bilden familj, hittat en bra man och hennes värderingar.

Magdalena Andersson är också medveten om att pappans sjukdom är ärftlig och att risken att hon kan drabbas är dubbelt så stor.

– Det är förhöjd risk absolut och det vet jag om. Det har gjort att jag sedan pappa fick diagnosen verkligen inte har tänkt att ”det ska jag göra sen när jag är pensionär”, säger hon till Femina.

FOTO: Kommersant Photo Agency/Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN