Livsmedelsverket har analyserat ett hundratal traditionella lunchrätter, både frysta och färska, samt ”dagens lunch” på restauranger.
Svaret är skrämmande.
Uteluncher och snabbmat innehåller ohälsosamt höga halter av salt – vilket är direkt skadligt för hälsan.
– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Polisen Elin om påskupploppen: ”Tänkte nu kommer jag stenas ihjäl”
Så mycket innehåller det
Färdigrätterna från livsmedelsbutiker innehåller i genomsnitt 3,2 gram salt per portion, snabbmaten 5,4 gram och restauranglunchen 4,8 gram.
Det rekommenderade saltintaget är sex gram per dag, vilket ger två gram per måltid, fördelat på tre måltider per dag.
– Vi har vant oss vid att det ska vara mycket salt i maten i Sverige, och som konsument kan man inte göra så mycket åt det, när maten man köper redan är rejält saltad. Men många efterfrågar mindre salt i maten, säger Åsa Brugård Konde.
FAKTA OM SALT
- Varje år drabbas över 40 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. Och för mycket salt ökar risken för högt blodtryck.
- Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt, enligt beräkningar från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi.
- Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör man inte äta mer än högst 6 gram salt per dag. I Sverige äter vi betydligt mer salt än så.
- Det mesta saltet vi får i oss kommer från ost, bröd, kött- och charkprodukter, såser, soppor, färdigrätter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat.
KÄLLA: LIVSMEDELSVERKET
FOTO: TT