Skarpa varningen: Livsfarligt mycket salt i uteluncherna

Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket varnar för höga salter.

FOTO: TT
Var femte hjärtinfarkt orsakas av för mycket salt.
Nu varnar Livsmedelsverket för livsfarliga matvanan.
– Det är problematiskt, säger nutritionisten Åsa Brugård Konde.
Här kraschar det stilåkande matbudet
0:24

Efter reklamen: Här kraschar det stilåkande matbudet

(0:24)

Slå på ljud

Livsmedelsverket har analyserat ett hundratal traditionella lunchrätter, både frysta och färska, samt ”dagens lunch” på restauranger.

Svaret är skrämmande.

Uteluncher och snabbmat innehåller ohälsosamt höga halter av salt – vilket är direkt skadligt för hälsan.

– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Så mycket innehåller det

Färdigrätterna från livsmedelsbutiker innehåller i genomsnitt 3,2 gram salt per portion, snabbmaten 5,4 gram och restauranglunchen 4,8 gram.

Det rekommenderade saltintaget är sex gram per dag, vilket ger två gram per måltid, fördelat på tre måltider per dag.

– Vi har vant oss vid att det ska vara mycket salt i maten i Sverige, och som konsument kan man inte göra så mycket åt det, när maten man köper redan är rejält saltad. Men många efterfrågar mindre salt i maten, säger Åsa Brugård Konde.

FAKTA OM SALT

  • Varje år drabbas över 40 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. Och för mycket salt ökar risken för högt blodtryck.
  • Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt, enligt beräkningar från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi.
  • Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör man inte äta mer än högst 6 gram salt per dag. I Sverige äter vi betydligt mer salt än så.
  • Det mesta saltet vi får i oss kommer från ost, bröd, kött- och charkprodukter, såser, soppor, färdigrätter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat.

    KÄLLA: LIVSMEDELSVERKET

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN