politik

Liberala ungdomsförbundets krav: ”Rösta nej till Kristersson”

Liberala ungdomsförbundets krav: ”Rösta nej till Kristersson”

Liberala ungdomsförbundet kräver att alla liberaler att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister på måndag.
I en debattartikel på Expressen kallar de dagens överenskommelse för dålig, auktoritär och ett svek.
Partierna bekräftar att de är överens
0:44

Efter reklamen: Partierna bekräftar att de är överens

(0:44)

Slå på ljud

Under fredagen presenterades hur Sverige ska styras de kommande fyra åren, av Moderaterna med stöd av Kristdemokraterna och Liberalerna. De tre partierna ska även samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen.

De frågor som partierna har fokuserat mest på i sin överenskommelse är kriminalitet, invandring, vårdköer och oro i skolan, samt ekonomin, sa moderatledaren Ulf Kristersson på fredagens presskonferens.

Luf: ”Motsatsen till det vi liberaler kämpar för”

Nu kritiserar flera medlemmar i det liberala ungdomspartiet, Luf, överenskommelsen som fått namnet Tidöavtalet i en debattartikel på Expressen.

De kallar det både dåligt, undermåligt och ett svek mot både liberalismen och mot ungdomsförbundet. De skriver även att Liberalerna inte hade suttit i riksdagen i dag om det inte vore för ungdomsförbundet.

”Vi kampanjade för ett friare och liberalare Sverige. Tidöavtalet som nu presenterats är motsatsen till det vi liberaler kämpar för. I punkt efter punkt återfinns förslag som inte går att kalla annat än auktoritära. Det här är inte det liberala maktskifte vi gick till val på”, skriver de bland annat och uppmanar alla liberaler att rösta nej till Kristersson som partiledare i omröstningen på måndag.

Jens Pehrsson: ”Alla måste inte gilla allting”

Liberalernas partiledare Jens Pehrsson är dock nöjd med överenskommelsen och säger till Dagens Nyheter att de nog bara har läst hälften av överenskommelsen.

– Man måste läsa hela, säger Johan Pehrson och fortsätter:

– Jag har inget krav på människor att man måste gilla allting. Jag försöker upplysa alla liberaler om att Liberalerna i århundrade ingått i olika regeringar. Man kompromissar och ibland blir det andra partiers politik, säger Pehrsson till Dagens Nyheter.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN