Landet rasar mot Therese Johaug – efter intima bilderna med ryskan

Jelena Välbe och Therese Johaug

Therese Johaug är rasande på ryska skidstjärnor efter mysstunden med Vladimir Putin.
Nu får skidstjärnan hård kritik från ryskt håll.
– Det är tydligt att någon i ledningen sagt åt henne att säga det, säger Jelena Välbe, ordförande för det ryska skidförbundet.
0:22

Efter reklamen: Testar brösttejp ”Ser ut som att jag opererat brösten”

(0:22)

Therese Johaug, 33, har varit tydlig med vad hon tycker om sportstjärnor som myser med president Vladimir Putin, 69. Efter invasionen av Ukraina känner hon avsmak när hon ser att ryska skidstjärnor inte tar avstånd.

När flera ryska sportprofiler, med bland andra skidstjärnan Alexander Bolsjunov, medverkade under Vladimir Putins evenemang i Moskva för drygt två veckor sedan var Therese Johaug rejält upprörd och krävde en ursäkt.

– Ja, det tycker jag. Det är inte rätt vad de gör. Det är ganska tydligt i mina ögon att de frontar och är med i Putins propagandashow, sa hon till NRK.

Ryska atleter

Flera ryska sportprofiler, bland andra Alexander Bolsjunov, medverkade under Vladimir Putins evenemang i Moskva för drygt två veckor sedan.

Alexander Vilf

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Ryska jätteilskan efter intima bilden

Det internationella skidförbundet har uteslutit ryska skidstjärnor från att medverka i tävlingar. Och även om Therese Johaug nu själv lämnat elitkarriären bakom sig, hindrar det inte henne från att få kritik från ryskt håll.

Jelena Välbe, ordförande för det ryska skidförbundet, tycker att Therese Johaugs utspel är märkliga och är övertygad om att Therese Johaug pressas att uttala sig negativt om Ryssland.

– Alla har rätt till sin egen åsikt och rätten att få uttrycka dem, men när man ser att Therese Johaug kramar Natalja Neprjajeva efter målgång och sen säger i en intervju att hon inte vill tävla mot ryska åkare... det är tydligt att någon i ledningen sagt åt henne att säga det, säger Jelena Välbe till ryska Sport24, enligt VG, och syftar på kramen efter loppet i världscupen i Lahti 27 februari.

Jelena Välbe

Jelena Välbe, ordförande för det ryska skidförbundet, tror att Therese Johaug pressats till att uttala sig negativt om Ryssland.

Terje Pedersen
Therese Johaug och Natalja Neprjajeva

Therese Johaug och Natalja Neprjajeva kramar om varandra efter ett lopp i OS 2022.

Fredrik Varfjell
Therese Johaugs ilska – efter bilderna med Putin: ”Förbannad”

Therese Johaugs svar

Jörn Ernst, Therese Johaugs manager, slår tillbaka och sa att ingen bett den norska skidstjärnan att uttala sig på något sätt, utan att det är på eget initiativ och hennes egna åsikter.

– Just faktumet att hon kramade om henne betyder att det inte är något personligt mot henne eller andra ryska åkare, utan bara en allmän åsikt om den fruktansvärda situationen som Ukraina befinner sig i, säger han till VG.

Även Therese Johaug har uttalat sig om Jelena Välbes anklagelser och dementerar att någon skulle ha pressat henne.

– Hon får tro vad hon vill, säger hon.

Therese Johaug

Therese Johaug säger till VG att hon inte blivit pressad av någon och att Jelena Välbe får ”tro vad hon vill”.

Roald, Berit

LÄS OCKSÅ: Therese Johaug, 33, om planerna på barn: Då lägger jag av

LÄS OCKSÅ: OS-hjälten Hanna Öberg i triangeldrama – bekräftar relationen

Foto: Alexander Vilf, Terje Pedersen, Fredrik Varfjell, Roald, Berit

SENASTE NYTT!